Školský portál bude dál pomáhat školám i veřejnosti

25.06.2015 10:42

Školský portál Pardubického kraje si našel své místo mezi žáky, studenty, učiteli i veřejností a patří k největším a nejúspěšnějším v republice.

Školský portál bude dál pomáhat školám i veřejnosti
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Školský portál Pardubického kraje, náhled stránky.

Přestože ho poradenská společnost KPMG ocenila 2. místem v soutěži Egovernment The Best 2013 o nejzajímavější projekt elektronizace veřejné správy, musel Pardubický kraj kvůli výhradám Ministerstva školství vrátit zaplatit odvod ve výši poskytnuté evropské dotace ve výši 7,8 milionů korun. Kraj kvůli tomu podal správní žalobu proti rozhodnutí finančního úřadu o vyměření sankce ve výši poskytnuté dotace. Tu nyní podpoří i posudek Univerzity Hradec Králové.

„Za projektem si stojíme. Školský portál funguje velmi dobře, uživatelé si na něj zvykli a rozhodně budeme v tomto projektu pokračovat, i kdyby měl náklady nést pouze Pardubický kraj,“ dodal hejtman Martin Netolický. „Námitky ministerstva vyvrací i posudek Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, podle kterého vzdělávací materiály na našem portálu odpovídají potřebám pedagogů a žáků a cíl posílení informačních technologií a zavedení moderních výukových metod byl také naplněn,“ dodal hejtman s tím, že posudek bude doložen k podané žalobě. Současně Pardubický kraj zvažuje i jiné možnosti a podá žádost o prominutí odvodů včetně penále.

Hejtman Martin Netolický připomněl historii problému: „Projekt kontroloval Nevyšší kontrolní úřad v roce 2012 a nezjistil žádná pochybení. Z Ministerstva školství přišly námitky až na jaře 2013. Z velké části jsme je rozporovali, ale když byly některé uznány, hned ministerstvo dodalo další. Metodiku posuzování vytvářeli úředníci ministerstva až v průběhu projektu. To nepovažuji za standardní jednání.“

Školský portál vznikl v letech 2009 až 2011 a podpora z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost činila 7,8 milionu korun. Projekt byl uzavřen k 30. listopadu 2013. Za údajné porušení podmínek poskytnuté dotace byl Pardubickému kraji uložen odvod ve výši poskytnuté dotace, který Pardubický kraj včetně penále vyměřeného ve stejné výši uhradil. Pardubický kraj však s tímto závěrem nesmířil a v této věci podal správní žalobu, kterou se domáhá zrušení rozhodnutí, kterými mu byla povinnost odvodů uložena.

Školský portál (www.klickevzdelani.cz) je otevřený jak veřejnosti, tak managementu, žákům, studentům a pedagogům všech škol, kteří mohou databázi materiálů rozšiřovat o nové učební podklady. V současné době slouží 620 školám v kraji, má 4,5 tisíce registrovaných uživatelů a jeho měsíční návštěvnost je 20 tisíc přístupů. Výukové materiály se z původního počtu 120 rozrostly na 600. „Navíc umožňuje rychlý kontakt se školami při zjišťování aktuálních informací jako například v případě přijímacích zkoušek, volných míst na školách, maturit a podobně. V současné době již jeho působnost a význam z pohledu poskytovaných informací a služeb překračuje hranice kraje a časté návštěvy zaznamenává i ze Slovenska,“ konstatuje náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …