Slang pražských dopraváků je připraven pro cestující ve vozech MHD

03.08.2015 19:17

V období letních měsíců a prázdnin připravil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) malou ochutnávku slangu pro cestující.

Slang pražských dopraváků je připraven pro cestující ve vozech MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Ve vozech autobusů, metra, tramvají se mohou od pondělí 3. srpna až do poloviny září setkávat s vybranými výrazy slangu, které graficky ztvárnila Kateřina Perglová. Z několika stovek slangových výrazů bylo vybráno 26, od každého písmene v abecedě jeden. 

Slang patří k nespisovným útvarům našeho jazyka, ale setkáváme se s ním téměř na každém kroku. Podle České mluvnice se slangem rozumí soubor jistých speciálních výrazů a obratů, kterých se užívá mezi členy pracovního nebo zájmového společenství kromě příslušné odborné terminologie. Slang pražských dopraváků vychází především z profesního slovníku lidí, kteří zajišťují provoz MHD v Praze a okolí. Prolíná se ale i s používanými výrazy těch, které MHD fascinuje a stala se jejich koníčkem, nebo cestujících, rovněž používající speciální slova nebo výrazy v souvislosti s MHD.

Před 40 lety (v roce 1975) se slangovými výrazy dopraváků zabýval Kroužek městské dopravy (dříve Kroužek přátel městské dopravy) a v tomto roce vyšla interní tiskovina Kroužku s názvem „Slangové a zvláštní výrazy pražských dopraváků“, kterou připravili František Prošek a Tomáš Běhounek. Období sedmdesátých let bylo velmi dynamické a objevily se další slangové výrazy, proto bylo v roce 1982 vydáno první vydání Slangu pražských dopraváků připravované Pavlem Adámkem a Františkem Proškem. Druhé vydání Slangu pražských dopraváků bylo vydáno v roce 2001 pod patronátem Dopravního podniku. Slovník pracovníků, fandů i cestujících se i v současné době nadále vyvíjí.

Nejen technika, vozidla a stavby tvoří bohatou historii pražské MHD, lidé a jejich mluva, k historii neodmyslitelně patří, proto je nyní prezentována veřejnosti. Slovník se v průběhu let vyvíjel, proto jsou dnes už některé výrazy historií, naopak nové generace s sebou přinášejí nová slova, o která se Slang pražských dopraváků stále rozrůstá. Rok 140. výročí od zahájení provozu pražské MHD je ideální příležitostí poohlédnout se po dopraváckém slangu.

Během února a  března mohla široká dopravácká obec přispívat novými výrazy. Do uzávěrky došlo několik desítek nových výrazů, které se používají nejen v Dopravním podniku, ale také v Pražské integrované dopravě. Konečnou podobu třetího vydání Slangu pražských dopraváků má na starosti František Prošek, zabývající se MHD v Praze a její historií dlouhodobě, dopraváckému slangu se věnuje zmiňovaná čtyři desetiletí. Ten k tomu dodává: „Slang, stejně jako ostatní součásti živého jazyka, se trvale vyvíjí a mění. Proto i nikdy nekončící práce na jeho zachycení, je tak zajímavá a přitažlivá.“

Dosavadní verze slangu je stále k dispozici na www.mhd140.cz/slang, kam bude po dokončení doplněno i třetí vydání. Kompletní třetí vydání Slangu pražských dopraváků bude k dispozici pravděpodobně na konci tohoto roku.

Na webu www.mhd140.cz je také k dispozici formulář doplňovačky slangových výrazů. Komu z cestujících se podaří doplňovačku vyplnit a zašle ji vyplněnou do pátku 4. září 2015, bude zařazen do slosování o místenky v průvodu historických a současných tramvají, který projede Prahou v neděli 20. září 2015.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 167 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…