Slavnostní zahájení dnů slovanské kultury se skupinou Baklava

23.05.2014 18:10

Slavnostní zahájení festivalu nabídne unikátní výstavy i první český koncert nejlepší makedonské skupiny BAKLAVA – vstup ZDARMA !!!

Slavnostní zahájení dnů slovanské kultury se skupinou Baklava
Foto: vlajky-statu.cz
Popisek: Makedonská vlajka

Přesně za týden v pátek 30. května v 18:00 proběhne ve foyer Domu kultury v Kroměříži slavnostní zahájení druhého ročníku DNŮ  SLOVANSKÉ KULTURY. Za účastí vzácných hostů včele s velvyslancem Makedonie v Praze panem Pascalem Stojčeski budou zahájeny dvě prestižní výstavy – makedonské GALERIE OSTEN (kolekce nejlepších slovanských karikaturistů) a rusínského karikaturisty FEDORA VICA (za osobní účasti).
Bezprostředně po zahájení pak bude následovat vůbec PRVNÍ český koncert nejlepší makedonské world-music skupiny BAKLAVA.

Skupina pracuje s tradičními lidovými  písněmi, ale produkuje i vlastní písně ve velmi specifickém akustickém a minimalistickém zvuku worldmusic.  Je to kvarteto zpívající v makedonském jazyce a název skupiny Baklava vychází nejenom ze známé turecké sladkosti, ale je také synonymem pro  " Rhombus " (dokonalý geometrický tvar). V makedonské tradici je "baklava" navíc symbolem  rovnosti , směsi různých kultur v oblasti umění a čtyř stran světa . Ve skupině časem docházelo k několika změnám a nakonec byla i skupina obohacena o významné instrumentalisty - Elena Hristova ( zpěv) , Dejan Sibinovski ( DAF ), kteří hráli s  legendami makedonské hudby. " 

Po mnoha koncertech doma i v celé Evropě, několika hudebních videích se dostala skupina i k filmové hudbě (TŘETÍ POLOČAS). Na koncertu vystoupí Elena Hristova (zpěv), Dejan Sibinovski (DAF), Dejan Teodosievski (violoncello) a Gjorgji Klincharov (tambura) . Vstup na slavnostní zahájení i koncert skupiny BAKLAVA je ZDARMA.

Součástí zahájení bude i ochutnávka skvělých makedonských vín společnosti STOBI WINARY. Po zahájení bude od 20:00 následovat jubilejní koncert skupiny JAVORY a sourozenců Ulrychových. O přestávce koncertu (kolem 21:00)  pak proběhne ještě jedna vernisáž výstavy fotografky Ivany Jašminské RUSÍNI.

Festival DNY SLOVANSKÉ KULTURY se koná pod záštitou mnoha významných osobností a nabídne velmi bohatý program. V poslední fázi příprav ale došlo k některým změnám v celkovém programu (některé programy se neuskuteční, naopak se objeví další dva programy) – aktuální a konečnou verzi programu najdete na stránkách  http://www.dk-kromeriz.cz/slovanske_dny_2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…