Slavný francouzský komiks v rozhlasové podobě exkluzivně on-line

23.04.2015 18:29

Český rozhlas Vltava umístil na své webové stránky třídílný rozhlasový seriál Rabínův kocour (Le Chat du Rabbin), který vznikl podle stejnojmenného komiksu Joanna Sfara, u nás známého také jako autora kreslených příběhů Malý upírek nebo Donžon.

Slavný francouzský komiks v rozhlasové podobě exkluzivně on-line
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Od dnešního dne budou jednotlivé díly po dobu jednoho týdne k dispozici on-line na webové stránce stanice Vltava vltava.rozhlas.cz/stream. V hlavních rolích kocoura a rabína se v režii Petra Vodičky představí Václav Neužil a Jan Hartl.

Příběh o kocourovi, který má velmi vyhraněné názory na lidi a jejich náboženství, nás zavádí do Alžírska dvacátých let minulého století, do domácnosti ovdovělého rabína, který žije se svou dcerou Zlabjou, kocourem a protivně hlučným papouškem. Jednoho dne kocour papouška sežere a začne mluvit. Jenže to, co říká, se rabínovi vůbec nelíbí. Nejenom že lže, ale navíc má velmi neortodoxní názory na židovskou víru, na Boha i na lidskou morálku.

"Snad všichni, kdo sdílíme domácnost se zvířecími miláčky, si někdy přejeme, aby mohli promluvit. Když na nás upřou pohled plný zájmu a oddanosti, říkáme si, že bychom si s nimi určitě rozuměli líp, než s některými lidmi. Ale jsme opravdu připraveni vyslechnout, co si o nás myslí? S touto otázkou si pohrává francouzský kreslíř a spisovatel Joann Sfar v komiksu Rabínův kocour," říká slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu Renata Venclová.

Joann Sfar nahlíží ze zábavné perspektivy čtyřnohého glosátora na život severoafrické sefardské diaspory v tehdy ještě francouzském Alžírsku a jaksi mimochodem se přitom dotýká i závažných otázek podstaty židovství, možnosti soužití různých etnik, náboženské i názorové tolerance.

Z desetidílného seriálu stanice France Culture vybrala stanice Vltava první tři díly. V úvodní části nazvané Bar micva se kocour odloučený od své milované paničky Zlabji rozhodne podstoupit bar micva, aby se stal řádným Židem. Ve druhém díle s názvem Diktát bude muset kocour pomoci svému pánovi složit zkoušku z francouzského jazyka, jinak bude z místa rabína odvolán. Ve třetím díle přijíždí do Alžírska Uchvatitel, mladý rabín, o kterém se Zlabjin otec domnívá, že ho má v úřadě nahradit. Nakonec se ukáže, že pro rabínovu domácnost představuje úplně jiné nebezpečí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…