Slevotéka: Chystáte se lyžovat? Pozor na zledovatělý sníh a husté mlhy

25.02.2014 18:31

Ačkoliv je v únoru téměř jarní počasí a teplota se dlouhodobě pohybuje na hranici 10 stupňů, lyžaři brázdí vysokohorské sjezdovky zasypané umělým sněhem v hojném počtu.

Slevotéka: Chystáte se lyžovat? Pozor na zledovatělý sníh a husté mlhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lyžaři, ilustrační foto

Své zimní zájezdy si totiž značná část z nich objednala již začátkem podzimu. Zejména v aktuální situaci, kdy jsou zasněžené pruhy sjezdařských tras užší než obvykle, umělý sníh je vlivem poprchání zledovatělý a kopce jsou ponořeny do husté mlhy, dochází k častým úrazům, které mohou končit dokonce smrtí. V tomto článku proto představíme, jak se chovat v tomto teplém počasí na sjezdovce a jaká pravidla je nutné dodržovat, abyste nezranili sebe ani ostatní.

Lyžařské desatero jako součást normy českého zákona

V České republice musí od roku 2010 lyžaři a snowboardisté na sjezdovkách dodržovat deset pravidel chování v lyžařském provozu, které byly schváleny Mezinárodní lyžařskou federací. Takzvané lyžařské desatero je součástí normy, která spadá pod novelu zákona o podmínkách podnikání a výkonu činností v oblasti cestovního ruchu. „Pokud desatero správného chování na sjezdovce někdo poruší, nelze mu sice udělit pokutu, ale může být vykázán ze skiareálu nebo mu může být odebrán skipas,“ sdělil Lukáš Przybylski ze specializovaného pobytového slevového portálu Slevoteka.cz. „V případě, že někdo způsobí vážnější zranění, může být na něj podáno trestní oznámení pro ublížení na zdraví,“ doplnil Przybylski s tím, že pokud viník z místa nehody ujede, aniž by poskytl zraněnému pomoc, můžete být žalován i za neposkytnutí pomoci.

Pravidlo 1: Berte ohled na ostatní lyžaře

Každý lyžař či snowboardista se musí chovat tak, aby neohrozil zdraví někoho jiného a nezpůsobil mu škodu. Nesmí tedy při jízdě šermovat hůlkami nebo si z nich na sjezdovce dělat slalom. Ohleduplnost spočívá také v tom, že lidé nosí správně lyže na rameni a při jízdě dávají prostor dětem a začátečníkům. Bezohledná jízda na lyžích nebo snowboardu se navíc nevyplácí. I v Česku existují případy, kdy před trestním soudem stanuli lyžaři za to, že na sjezdovce způsobili rychlou jízdou těžká zranění.

Pravidlo 2: Přizpůsobte svou rychlost zkušenostem a schopnostem

Rychlá a nezvládnutá jízda je nejčastější příčinou zranění. Přiměřená rychlost je přitom taková, kdy rozhodují zkušenosti a schopnosti lyžaře. Kromě toho předpokládá určitou schopnost předvídat krizovou situaci. Každý lyžař by měl přizpůsobit rychlost jízdy svým dovednostem, terénním, sněhovým a povětrnostním podmínkám i frekventovanosti tratě. Podobně jako je tomu na silnicích, je třeba jet takovou rychlostí, aby bylo možné bezpečně zastavit. To je základní pravidlo.

Pravidlo 3: Zvolte bezpečnou jízdní stopu

V tuzemských ski areálech se lyžaři a snowboardisté často setkávají s horšími lyžařskými podmínkami, než je tomu v zahraničí. A neupravená či zledovatělá sjezdovka se přitom může při předjíždění stát oříškem i pro zdatnější sportovce. Každý lyžař přijíždějící zezadu musí zvolit takovou jízdní stopu, která v žádném případě neohrozí ostatní účastníky sjezdové tratě. Zároveň musí mít na paměti, že lyžař jedoucí vpředu má ve sjezdu přednost.

Pravidlo 4: Při předjíždění buďte na pozoru

Ačkoliv si většina lidí myslí, že předjíždět se musí vždy zleva, na lyžařském svahu toto pravidlo tak striktně neplatí. Na rozdíl od silnice si lyžař může na sjezdovce vybrat směr jízdy a předjíždění. Jen si musí vždy nechat dostatek prostoru i pro případné změny směru pohybu předjížděných lyžařů. Kromě toho musí průběžně sledovat směr a rychlost jejich jízdy a dávat pozor na nečekaná zabrzdění. Lyžař by také neměl předjíždět v riskantních úsecích, jakými jsou například těsný kraj sjezdovky nebo nepřehledná zúžená místa.

Pravidlo 5: Rozjíždějte se ve správnou chvíli

Dvakrát měř, jednou řež. Toto staré české přísloví platí také pro jednání na sjezdovce. Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě, by se měl rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe či ostatní. Podobně jako na silnici i zde platí značka Dej přednost v jízdě. Lyžař, který vjíždí do sjezdové tratě, musí vždy dát přednost všem ostatním lidem v pohybu. Musí se ujistit, že tím nijak nepřekříží nebo neohrozí dráhu jiného účastníka. Přednost na svahu se však nedává zprava, platí zde přednost všem jedincům přijíždějícím shora.

Pravidlo 6: Poskytněte vždy první pomoc

Pokud se účastník provozu na sjezdovce stane svědkem nehody, je povinen označit místo nad zraněným lyžařem zkříženými lyžemi zapíchnutými do sněhu. V rámci svých možností musí poskytnout první pomoc, zavolat horskou záchrannou službu a během čekání na příjezd profesionálů sledovat základní životní funkce raněného. Důležité je však se snažit zraněním maximálně předcházet. K tomu pomáhá i kvalitní lyžařské vybavení. Jeho součástí je například ochranná přilba, lyžařské brýle nebo páteřní chránič.

Pravidlo 7: Jste povinni se prokázat

Dalším pravidlem, které by měli všichni lyžaři či snowboardisté respektovat, je povinnost identifikace. Každý lyžař nebo svědek nehody je povinen v případě úrazu předložit občanský průkaz a poskytnout své osobní údaje. „V případě, že jedinec neprokáže svou totožnost, neposkytne pomoc zraněnému nebo po zavinění nehody uteče, vystavuje se tím nebezpečí trestního stíhání,“ varoval Lukáš Przybylski z pobytového slevového portálu Slevoteka.cz. „Z nedávných průzkumů však vyplynulo, že většina lyžařů vyhlášená pravidla vůbec nezná. Domnívají se například, že v případě nehody na sjezdovce nemají povinnost zastavit nebo nemusí prokázat svou totožnost za žádných podmínek,“ dodal Przybylski.

Pravidlo 8: Zastavujte vždy u kraje

Bezpečné zastavení jízdy je jednou z prvních lyžařských dovedností, kterou se musí každý začátečník naučit.
Ovládat rychlost a způsob brzdění je základním pravidlem bezpečného lyžování a má několik zásad. Pokud to není nevyhnutelně nutné, nesmí lyžař zastavovat uprostřed sjezdovky, na přejezdech nebo na úzkých nebezpečných místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí účastník sjezdového provozu co nejrychleji zvednout a toto místo okamžitě opustit. Základní pravidlo tedy zní, že zastavovat se může pouze na okraji sjezdovky.

Pravidlo 9: Při stoupání a sestupování se držte kraje

Téměř každý lyžař zažil na svahu situaci, kdy se musel s lyžemi na nohou vrátit pro brýle nebo hůlku, kterou při jízdě vytrousil na kopci. V tomto případě musí lyžaři stoupající po trati nahoru postupovat pouze po kraji sjezdovky. Pokud se nachází v místě se zhoršenou viditelností, musí se k tomuto kraji ještě více přiblížit. Totéž platí v případě, že lyžař schází po sjezdovce dolů pěšky. Na tuzemských svazích je vhodné se tímto pravidlem řídit obzvlášť. Zatímco v zahraničí se lyžuje na volných plochách, v Česku jsou sjezdovky situovány většinou do údolí, tedy do lesa. Lyžaři tak často projíždí nepřehlednými lesními úseky, ve kterých pak dochází k nebezpečným střetům.

Pravidlo 10: Respektujte značení a signalizace

Lyžařské plůtky a bezpečnostní ochranné sítě pro sjezdovky. Kromě nich přispívají ke zvýšení bezpečnosti na svahu také různá značení a signalizace, které musí lyžaři v celém areálu bezpodmínečně respektovat. Ne každý například ví, co znamenají barevná označení sjezdovek. Pomocí barev jsou rozlišovány rozdílné stupně obtížnosti sjezdovek, na které se může každý lyžař nebo snowboardista již před startem připravit. Modrá barva označuje lehkou sjezdovku s mírným sklonem vhodným pro děti, začátečníky nebo starší osoby. Červená představuje středně obtížnou sjezdovku s větším sklonem a černá značí sjezdovku těžkou. Ta má sklon nad 40 %. Proto je doporučována pouze zkušeným lyžařům. V rámci své bezpečnosti dejte pozor i na spadlé značky nebo provazy, které nemusí být na první pohled vidět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…