Slovenští policisté se učí od českých

22.03.2015 15:19

Na Slovensku nově vznikají antikonfliktní týmy policie.

Slovenští policisté se učí od českých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

První tři desítky slovenských policistů se proškolily v rámci základních specializačních kurzů členů antikonfliktních týmů. Kurzy se uskutečnily v únoru a v březnu tohoto roku v Košicích a v Bratislavě. Jedná se o pilotní projekt, po ročním vyhodnocení se slovenští policisté rozhodnou, zda ho rozšíří i do všech ostatních krajských policejních ředitelství.

Českými lektory byli Mgr. Jitka Jurásková ze Střední a Vyšší policejní školy MV v Holešově a kpt. Mgr. Martin Koryčanský, koordinátor antikonfliktního týmu z Policejního prezidia České republiky. „Český antikonfliktní tým má za sebou více než 1700 bezpečnostních opatření a jsme na naše policisty velmi hrdí. Naše zkušenosti jsme předali čtyřem polským vojvodstvím a Dolnímu Sasku. Velmi se těším na další výměnu zkušeností i se slovenskou policií a pevně věřím, že pilotní projekt bude úspěšný,“ dodal kpt. Martin Koryčanský.

Ředitelka Stredné odborné školy Policajného zboru Košice pplk. Lucie Vargové na zahájení kurzu pozvala i českého ředitele pořádkové policie plk. Martina Hrinka a slovenského plk. Josefa Olekszyho. „Jsme rádi, že můžeme slovenským kolegům předávat poznatky z oblasti antikonfliktních týmů, se kterými máme po deseti letech působení již bohaté zkušenosti. Těšíme se také na společné nasazování těchto týmů v rámci mezinárodních spoluprací,“ dodal plk. Martin Hrinko.

Po vzoru českého antikonfliktního týmu bude slovenský působit v civilním oděvu s reflexní vestou žluté barvy a některými prostředky na osobní ochranu. Reflexní vesta vychází z původního vzoru českých vest, jediný rozdíl je v umístění jmenovky policisty pod služební odznak na přední levé straně vesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…