Slunce, prevence i filmová oslava. Takový byl Den Pardubické nemocnice

23.06.2017 13:03

Nechat si zjistit krevní skupinu, projít si očním vyšetřením, podívat se do prostředí zmodernizované pitevny, pokochat se pohledem z vyhlídky na Vodárenské věži na sluncem zalité Pardubice a večer prožít před filmovým plátnem. Tak mnozí zájemci prožili první letní den letošní roku.

Slunce, prevence i filmová oslava. Takový byl Den Pardubické nemocnice
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Strávili ho v areálu Pardubické nemocnice. Po roce se opět otevřela doširoka otevřela veřejnosti a návštěvníkům v průběhu 8. ročníku Dne nemocnice nabídla bohatý zdravotní i doprovodný program, který již tradičně završila večerní filmová projekce přímo v areálu. Akce se ve středu 21. června konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a krajského radního se zodpovědností pro zdravotnictví Ladislava Valtra.

„Snažili jsme se pro veřejnost nachystat co nejširší spektrum preventivních vyšetření a poraden, aby si od nás odnesla spoustu poznatků o svém zdraví a o možnostech prevence. To je hlavní účel Dne nemocnice spolu s možností představit lidem vybraná pracoviště, která si mohou v klidu s komentářem odborného průvodce prohlédnout a mohou se seznámit s tím, co nového máme v péči o pacienty,“ řekla ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Taková nabídka za slunného počasí přilákala spoustu zájemců. K velkým „tahákům“, jimiž při minulých ročnících byly třeba prohlídky pigmentových znamének či zjištění cukru v krvi, se tentokrát přidalo i několik novinek. Fyzioterapeuti se během tří hodin doslova nezastavili při ukázkách kinesio tejpingu, neustále bylo plno na transfuzním oddělení, kde bylo možné si nechat zjistit krevní skupinu mimořádně zdarma. Velkému zájmu se těšila i exkurze na pitevnu, dopolední psychologická poradna nebo výrazně rozšířená nabídka lékárny a zdravotnických potřeb.

„Lidé často zapomínají na prevenci. Proto jim chceme při této příležitosti připomenout její důležitost. Je snahou neustále rozšiřovat zdravotní část programu Dne nemocnice. Těší nás, že se letošní novinky setkaly s kladnou odezvou a velkým zájmem návštěvníků,“ uvedla ředitelka Fraňková.

Den nemocnice představil i plány do budoucna. Veřejnost se v průběhu akce mohla seznámit s vizí budoucího centrálního urgentního příjmu a centralizací akutních oborů v moderním pavilonu, který by měl vyrůst v „srdci“ nemocnice. A do blízké budoucnosti směřoval slavnostní akt během oficiálního zahájení akce. Předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Elektrárny Opatovice Václav Pašek předal symbolický šek na 300 tisíc korun. Tato finanční suma je určena na modernizaci prostředí pro těhotné ženy a rodičky na Porodnicko-gynekologické klinice Pardubické nemocnice. „Velmi si tohoto daru vážíme. Použijeme ho na vybudování tělocvičny pro těhotné ženy přímo v pavilonu naší kliniky. V Česku tak budeme v tomto směru ojedinělým pracovištěm,“ uvedl přednosta kliniky Milan Košťál při převzetí daru.

Osmé pokračování tradiční akce však netvořil pouze „zdravotní“ program. Doplnila ho řada doprovodných prezentací, například složek Integrovaného záchranného systému, Městské policie Pardubice, lázeňských a rehabilitačních zařízení z regionu nebo pardubických sportovních klubů. Velkým lákadlem byla opět Vodárenská věž, která se po roce opět na jedno odpoledne otevřela pro veřejnost. Možnost prohlédnout si zajímavý interiér této technické památky a z vyhlídky na vršku se dívat na Pardubice a jeho okolí lákala mnoho zájemců. Stejně jako třeba nabídka ručně dělaných výrobků klientů denního psychiatrického stacionáře.

A tečkou byla oslava osmdesátin. Přesně takové jubileum letos slaví oční oddělení. Večerní filmová projekce pod širým nebem se proto nesla v tomto duchu, připomněla bohatou historii i současnost tohoto pracoviště. A před promítáním amerického snímku s oční tématikou Výchozí bod také došlo na ocenění bývalých primářů, stále nesmírně vitálního, 97letého docenta Jana Iserleho, a jeho žákyně a nástupkyně Anny Voženílkové. „Byla to velice důstojná oslava výročí očního oddělení se opravdu zajímavým filmem,“ pronesla ředitelka Fraňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…