Služba pro nevidomé a neslyšící v organizaci Náš svět v Pržně je unikátem v celém Moravskoslezském kraji

24.10.2015 12:52

Novou službu pro nevidomé a neslyšící v kombinaci s mentálním postižením s prvky autismu poskytuje krajská příspěvková organizace Náš svět v Pržně. Tři lidé s kombinovaným postižením našli domov s vysoce odbornou péčí v  zrekonstruovaném bezbariérovém rodinném domku se speciálními úpravami. Bydlení slavnostně otevřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

Služba pro nevidomé a neslyšící v organizaci Náš svět v Pržně je unikátem v celém Moravskoslezském kraji
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Služba pro nevidomé a neslyšící v organizaci Náš svět v Pržně je unikátem v celém Moravskoslezském kraji.

Rekonstrukce domku, která v areálu Našeho světa v Pržně odstartovala loni v prosinci, si vyžádala 1,7 milionů korun. Hrazena byla prostřednictvím Regionálního operačního programu ve výši přes 1,4 milionu korun, zbytek dofinancovala organizace z vlastních prostředků.

Služba pro nevidomé a neslyšící v kombinaci s mentálním postižením s prvky autismu v komfortním prostředí je na území Moravskoslezského kraje zcela unikátní. „Vznik této ojedinělé služby umožní uživatelům s duálním smyslovým postižením v kombinaci s mentálním postižením a prvky autismu prožít aktivní a důstojný život v prostředí, které odpovídá jejich potřebám. Těší mě, že tato vysoce specializovaná služba je na území našeho kraje, takže dojde k dalšímu pokrytí individuálních potřeb našich občanů,“ sdělil náměstek hejtmana kraje pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

Domov ve speciálně upraveném bydlení našli dva dosavadní klienti služby Domov pro osoby se zdravotním postižením organizace Náš svět, třetí klientka sem přišla z domácího prostředí. „V domku má každý uživatel k dispozici vlastní ložnici, společně pak všichni mohou využívat obývací pokoj a kuchyň, jejíž vybavení a uspořádání odpovídá požadavkům uživatelů. Ti se mohou s podporou personálu podílet na přípravě jídel,“ popsala nové bydlení ředitelka organizace Nový svět Anna Hamelová. Dodala, že domek je vybaven také novým nábytkem i speciální kompenzační pomůckou - kamerovou zvětšovací lupou s hlasovým výstupem za 172 tisíc korun. Toto zařízení umí požadovaný text nejen zvětšit, ale také nahlas „přečíst.“

Myšlenka vytvořit vysoce specializovanou sociální službu pro nevidomé a neslyšící osoby vzešla z iniciativy občanského sdružení ZÁBLESK, které založili rodiče dětí s hluchoslepotou.

Organizace Náš svět v Pržně je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Poskytuje sociální služby pro mládež a dospělé uživatelé s mentálním, kombinovaným a chronickým duševním onemocněním. Celková kapacita zařízení, které má pobočku ve Frýdku-Místku, je 179 míst v pobytové službě a 50 míst v ambulantní službě. V Pržně poskytuje organizace tyto pobytové sociální služby: Domov pro osoby se zdravotním postižením, Domov se zvláštním režimem, Chráněné bydlení a ambulantní službu Sociálně terapeutické dílny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…