Sněmovna podpořila novelu zákona o ČOI, která umožní inspektorům používat tzv. změněnou identitu

24.02.2017 16:53

Čeští spotřebitelé jsou k náležité ochraně zajišťované ze strany České obchodní inspekce znovu o krok blíž. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dnes totiž propustila návrh novely zákona o ČOI do druhého čtení.

Sněmovna podpořila novelu zákona o ČOI, která umožní inspektorům používat tzv. změněnou identitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Novela zákona o ČOI je jednou z nejvyšších priorit Ministerstva průmyslu a obchodu, považuji ji za klíčový nástroj k tomu, aby se konečně podařilo zajistit účinnou ochranu spotřebitelů před praktikami tzv. šmejdů – tedy nepoctivých obchodníků, které dosud Česká obchodní inspekce nemůže při své kontrolní činnosti efektivně postihovat," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Návrh počítá s ochranou osobních údajů inspektorů České obchodní inspekce, kteří by měli mít pravomoc jednat pod změněnou identitou. Použít změněnou identitu, tj. tzv. krycí doklad, by však mohli pouze při určitých typech kontrol, kdy je to za účelem dosažení objektivity kontroly nutné. Jedná se zejména o kontrolu obchodních praktik tzv. šmejdů, autobazarů apod., tedy situací, kdy v reálném životě i spotřebitelé běžně při sepisování smluv sdělují své osobní údaje.

Novela dále zahrnuje zakotvení kompetence, aby inspektor v případech důvodného podezření z porušování zákonných povinností, jestliže účelu kontroly nelze dosáhnout jinak, mohl vstupovat do prostorů podnikatele. Pravomoc míří na praktiky podnikatelů zejména na tržnicích, kteří záměrně před kontrolory uzamykají stánky s nebezpečnými výrobky či padělky.

Podle návrhu zákona se také např. nově zavádí pravomoc požadovat informace o identitě skrývajících se provozovatelů nekontaktních či podvodných e-shopů, kteří se pod rouškou anonymity na internetu vyhýbají jednak zákonným povinnostem vůči spotřebitelům a dále uložení sankcí ze strany dozorových orgánů.

V neposlední radě se zpřesňují se podmínky kontrolního nákupu, a odstraňují určité duplicity a zjednodušuje stávající normativní text.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…