Snížení rozpočtu České obchodní inspekce by ohrozilo ochranu českých spotřebitelů

01.07.2015 16:45

Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje na hrozby plynoucí ze snížení rozpočtu České obchodní inspekce (ČOI) v části provozní a investičních výdajů. O snižování finančních prostředků ČOI se hovoří v návaznosti na celkové snížení rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu pro rok 2016.

Snížení rozpočtu České obchodní inspekce by ohrozilo ochranu českých spotřebitelů
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Snížení rozpočtu ČOI by představovalo podstatný zásah do fungování ČOI, jakožto kontrolního orgánu a ohrožení ochrany spotřebitelů na českém trhu.

"Ochrana spotřebitelů je jednou z mých základních priorit ministra průmyslu a obchodu, a proto nemohu v žádném případě souhlasit se snižováním finančních prostředků pro ČOI, jakožto jednoho ze základních dozorových orgánů ČR v oblasti ochrany spotřebitele. S ministrem financí společně hledáme cestu, aby se čeští spotřebitelé mohli i do budoucna cítit ochráněni," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Česká obchodní inspekce chce být moderním, dynamickým dozorovým orgánem působícím v oblasti ochrany spotřebitele a každá chybějící částka v rozpočtu bude mít vliv na úroveň schopnosti vykonávat kvalitní dozor v oblasti ochrany spotřebitele, obecné bezpečnosti, uvádění výrobků na trh, fiskálních a dalších relevantních zájmů České republiky i Evropské unie. Česká obchodní inspekce chce stát stejně jako dosud na straně spotřebitelů, být připravena maximálně chránit jejich zájmy a prověřovat problémy, s nimiž se na trhu setkávají,“ řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.   

Pokud by na snížení rozpočtu ČOI došlo, znamenalo by to například, že inspekce nebude schopna v požadovaném rozsahu dle zákona plně monitorovat kvalitu pohonných hmot, bezpečnost výrobků na trhu, dojde ke snižování v oblasti vzdělávání zaměstnanců a nedojde na nutné vybavení inspektorů audiovizuální technikou, aby mohli efektivně kontrolovat tzv. Šmejdy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…