Sobotní volby do zastupitelstev deseti obcí měly šedesátiprocentní účast

21.05.2017 8:54

V sobotu se volila zastupitelstva deseti obcí. K volebním urnám přišlo celkem 2 300 ze 4 038 voličů. Nejvíc ve Svárově na Uherskohradišťsku. Průměrný věk všech zvolených zastupitelů je 48,91 let. Mezi 74 zastupiteli bylo zvoleno 24 žen.

Sobotní volby do zastupitelstev deseti obcí měly šedesátiprocentní účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Jako první byly výsledky sečteny v Horní Blatné na Karlovarsku, a to v sobotu v čase 22:53. Volební účast tam byla 65,26 %. V sedmičlenném zastupitelstvu zasedne pět kandidátů z uskupení Za společné soužití občanů a dva kandidáti z ODS. Toto zastupitelstvo bude nejstarší z aktuálně sestavených. Jeho průměrný věk dosahuje 57,43 let.

Naopak nejmladší zastupitelstvo o průměrném věku 39,14 let bude mít Dobrovíz na Praze-západ, kde získalo všech sedm mandátů sdružení PRO NAŠE OBČANY. Voleb se zúčastnilo 37,93 % voličů.

61,08 % voličů hlasovalo ve Vinařích na Kutnohorsku. Sedm mandátů tam obsadí Sdružení nezávislých kandidátů. Mezi nimi zasedne i 74letý důchodce Josef Čížek, nejstarší kandidát a zároveň zvolený zastupitel těchto voleb.

Devítičlenné zastupitelstvo Čachrova na Klatovsku budou tvořit tři kandidáti SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ, tři ze sdružení SNK JEDNA, dva ze sdružení ŠUMAVÁCI a jeden z KDU-ČSL. Rozhodlo o tom 59,27 % voličů.

Vůbec nejvyšší volební účast v rámci sobotních voleb na úrovni 75,47 % hlásí Svárov na Uherskohradišťsku. Čtyři mandáty dali voliči NOVÉ STRANĚ SVÁROV a tři STAROSTŮM A NEZÁVISLÝM. Zvolen zde byl nejmladší zastupitel, 24letý zámečník a svářeč David Hubáček.

K volbám v Kozlově na Olomoucku přišlo 58,93 % voličů. Rozhodli o tom, že pět křesel v zastupitelstvu připadne Kozlovu 2017 a dvě křesla hnutí Kozlov – Slavkov 2017.

V Josefově na Sokolovsku zvítězili se čtyřmi mandáty Nezávislí za rozvoj obce, se dvěma mandáty Venkov s rozumem a s jedním mandátem Sdružení venkov. Účast voličů činila 68,87 %.

Voliči v Košátkách na Mladoboleslavsku dali 82,85 % platných hlasů hnutí Společně pro všechny, které tak bude mít šest mandátů. Jeden mandát připadl Hasičům Košátky, kteří získali 17,15 % hlasů. Celkem k volbám přišlo 48,41 % voličů.

V Podolí na Uherskohradišťsku je devítičlenné zastupitelstvo, které bude nově složeno z šesti zvolených kandidátů Alternativa pro Podolí a po jednom pak z uskupení Zdravé Podolí, Podolí nám není lhostejné a Aktivita. K volbám se dostavilo 56,79 % voličů.

V neděli v čase 2:43 byly zpracovány výsledky za poslední obec. Zastupitelstvo Kel na Mělnicku budou tvořit vždy dva zastupitelé z uskupení „Pro rozvoj obce Kly“, NEZÁVISLÍ a Tradice venkova. Zbývající jeden mandát obdrželo sdružení „Za lepší život ve Klích“. Volební účast byla 54,63 %.

Podrobné výsledky naleznete na adrese www.volby.cz. Český statistický úřad je zítra předloží ke schválení Státní volební komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…