Sociologický projekt „Volební kyvadlo“

22.10.2013 13:30

V pátek 18. října 2013 byl spuštěn projekt skupiny doktorandů z Katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze s názvem „Volební kyvadlo“. Jedná se o nový interaktivní průvodce daty z předvolebních průzkumů zveřejněný na www.volebnikyvadlo.cz.

Sociologický projekt „Volební kyvadlo“
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

„Volební kyvadlo“ pracuje s poskytnutými daty výzkumných agentur PPM Factum, Median a Focus. Ukazuje model Poslanecké sněmovny ČR s potenciálním rozložením sil na základě stranických preferencí konkrétních skupin obyvatel. Stranické preference jsou zde přehledně přepočítávány na mandáty v Poslanecké sněmovně ČR. Vizualizace umožňuje uživatelsky příjemně zobrazit, jak by se rozložení mandátů změnilo, kdyby určitá socio-demografická skupina obyvatel nepřišla k volbám.

V další části vizualizace jsou obsaženy informace o předvolebních průzkumech a mýtech, které kolem nich existují. V neposlední řadě projekt přináší i unikátní rozhovory se známými sociology a politology, které budou v předvolebních dnech postupně doplňovány. Rozhovory jsou přístupné na http://www.youtube.com/watch?v=GXxn2cI8tk4&feature=youtu.be

„Chceme, aby se uživatelé mohli podívat, jak by volby dopadly, kdyby lidé jako oni sami zůstali doma. Naším cílem je motivovat lidi k volební účasti,“ vysvětluje ambice projektu Jaromír Mazák, jeden z jeho autorů.

„Volební kyvadlo“ se mimo jiné snaží informovat veřejnost i o pozadí předvolebních průzkumů a vysvětlit pojmy, které jsou často nesprávně chápány. Kristýna Chábová, další členka autorského týmu, k tomu doplňuje: „Předvolebním průzkumům by prospěla vyšší informovanost médií i veřejnosti. Často slýchám, že průzkumy jsou zfalšované. To sice nemohu vyloučit, ale lidé by určitě byli vůči průzkumům méně skeptičtí, kdyby lépe rozuměli tomu, co data představují.“ Anne Illmannová, poslední z autorského tria, na závěr shrnuje: „Síla našeho projektu spočívá na třech pilířích. Jsme graficky poutaví, umožňujeme porovnat data z různých zdrojů a na jednom místě nabízíme komplexní informace včetně vysvětlení pojmů a názorů odborníků.“

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze je tradičním centrem české vzdělanosti a nejvýznamnější českou humanitně orientovanou vzdělávací institucí.

Byla založena Karlem IV. v roce 1348 jako fakulta svobodných umění v rámci pražské univerzity. Výuku téměř sedmdesáti oborů, které studuje na osm tisíc studentů, zajišťuje přes sedm set pedagogů a vědeckých pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…