Sokolové uctí památku svých hrdinů a ocení své zahraniční organizace

05.10.2018 7:34

Dvěma slavnostními akty si příští týden Česká obec sokolská připomene významné historické události a úlohu sokolského hnutí při vzniku samostatného Československa.

Sokolové uctí památku svých hrdinů a ocení své zahraniční organizace
Foto: Archiv
Popisek: Sokol

Nejprve v pondělí 8. října při tradičním Památném dni sokolstva uctí památku sokolských obětí při obraně svobody a demokracie našeho státu. V úterý pak v Senátu PČR starostka ČOS společně s předsedou Senátu Milanem Štěchem ocení zahraniční sokolské organizace, které udržovaly kontinuitu hnutí po likvidaci Sokola komunistickým režimem.

Památný den sokolstva každoročně připomíná oběti, které sokolové přinesli při vzniku a obraně samostatné republiky. Stáli u zrodu československých legií i samostatného Československa, za svobodu národa bojovali v domácím i zahraničním odboji během 2. světové války i po ní. Datum 8. října připomíná události z roku 1941, kdy byl výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Sokol zlikvidován. Při tzv. „sokolské akci“ v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří ještě byli na svobodě. Mučení a věznění v koncentračních táborech nepřežily tisíce z nich.

„Již od roku 2013 se snažíme o to, aby Památný den sokolstva byl zařazen mezi významné dny tohoto státu. Mám radost, že právě v roce 100. výročí samostatnosti se podařilo tuto ideu dostat na půdu parlamentu v podobě konkrétní poslanecké iniciativy,“ uvedla starostka ČOS Hana Moučková.

Předseda Senátu PČR Milan Štěch bude v úterý 9. října hostit setkání se zástupci nejvýznamnějších zahraničních sokolských organizací. Spolu se starostkou ČOS Hanou Moučkovou je ocení za šíření sokolských myšlenek a dobrého jména České republiky v zahraničí. Účast zatím potvrdili zástupci sokolských žup a jednot z Francie, Rakouska, Německa, Švýcarska, Slovenska, Srbska, Slovinska, Polska a Kanady.

Sokolské jednoty v zahraničí začaly vznikat krátce po založení Sokola v Čechách v roce 1862. Jako první následovala jednota v Lublani již v roce 1863, ve Spojených státech už v roce 1865. Dodnes jsou sokolské organizace aktivní v 17 zemích v Evropě, Americe a Austrálii. Po zániku Sokola v Československu po roce 1948 to byly právě zahraniční organizace, které udržovaly kontinuitu sokolského hnutí a zachování sokolských myšlenek. A to včetně tradice pořádání sletů, které se pravidelně konaly v evropských zemích i v USA.

Památný den sokolstva se připomíná v řadě sokolských žup a sokolských jednot po celé republice. Pietní vzpomínka se v Tyršově domě v Praze uskuteční v pondělí 8. října od 16.30 hodin za přítomnosti představitelů státu, společenských organizací i podnikatelské sféry. Vedle velvyslance Slovenské republiky Petera Weise se letošní vzpomínkové akce zúčastní například senátorka Jitka Seitlová, náměstci ministerstev školství, kultury a financí nebo předseda České unie sportu Miroslav Jansta a mnozí další.

Akce v Senátu PČR v úterý 9. října začne v 17.00 hodin. Kromě předsedy Senátu se jí zúčastní i další členové Parlamentu ČR, vedení České obce sokolské a zástupci zahraničních sokolských organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…