Sokolové v Novém Hrádku pořádají slet

11.06.2018 11:34

Poslední generálkou před konáním XVI. všesokolského sletu v Praze bude v sobotu 16. června župní slet v Novém Hrádku na Náchodsku. I když zdejší jednota nepatří v Královéhradeckém kraji k těm největším, má tady pořádání sletů téměř 90letou tradici. Letos na něm vystoupí 400 cvičenců.

Sokolové v Novém Hrádku pořádají slet
Foto: Archiv
Popisek: Sokol

První župní slet tady jednota uspořádala už 23. června 1929, veřejná cvičení se tu ale konala od roku 1898. Sokolové si v Novém Hrádku v roce 1924 dostavěli vlastníma rukama krásnou sokolovnu, která je dodnes jednou z dominant této podhorské obce. Sokolovna musela být v roce 1938 dána k dispozici československé armádě, která střežila státní hranici.

Přesto byl v roce 1939 zdejší jednotou uspořádán župní slet - jediný a poslední v okupované republice před druhou světovou válkou. „Konal se pod dozorem německých orgánů, kdy se žádné a daleko větší jednoty už neodvážily slet uspořádat. Sokolský průvod byl zakázán, přesto obcí prošel, ale bez praporů a doprovodné hudby,“ říká Jiří Hlaváček, místostarosta T. J. Sokol Nový Hrádek.

V říjnu 1941 byla rozpuštěna Československá obec sokolská a její majetek zabaven. Práce zdejší jednoty však pokračovala ilegálně. Za sokolskou myšlenku a další činnost musela jednota krutě zaplatit několika životy. Starosta župy, člen místní jednoty a ředitel zdejší měšťanské školy Vojtěch Koláč byl nacisty zavražděn v Osvětimi v roce 1942. V témže roce zemřel v Terezíně pokladník jednoty Josef Světlík a v roce 1944 byl v Gribo umučen náčelník jednoty Josef Vondřejc.

Po skončení války došlo v obci k rychlé obnově Sokola a 16. srpna 1945 se uskutečnil velký Den sokolské mládeže. Jednota se zúčastnila XI. Všesokolského sletu v roce 1948, kde někteří členové projevili nesouhlas s komunistickým režimem a prezidentem Klementem Gottwaldem. Byli vyslýcháni a na několik dnů uvězněni. Včetně funkcionářů jednoty pak vyloučeni ze Sokola.

Sokolské slety se v Novém Hrádku znovu konají i po roce 1989 - v letech 1994, 2000, 2006, 2012 a všichni již žijí přípravami na ten letošní. Jednota se vždy také účastnila všesokolských sletů v Praze a bude tomu tak i v roce 2018.

V roce 1996 Tělocvičná jednota Nový Hrádek oslavila 100. výročí od svého založení. Její sokolské aktivity jsou určeny všem věkovým kategoriím ve sportovních oddílech i oddílech sokolské všestrannosti. Dlouholetou tradici má v Novém Hrádku oddíl lyžování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…