Sólisté Národního divadla zpřítomní nejniternější rozpoložení duše písňovým repertoárem

17.02.2016 15:01

Jedinečný večer složený z pěti písňových cyklů v jazycích pěti největších operních kultur připravilo na sobotní večer 20. února 2016 Národní divadlo.

Sólisté Národního divadla zpřítomní nejniternější rozpoložení duše písňovým repertoárem
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Přestože jsou hlavními náměty písní nezávažnější lidské situace, Čtyři poslední písně Richarda Strausse přinesou v závěru večera i paprsek naděje ve vykoupení. Pod taktovkou uměleckého ředitele Opery Petra Kofroně a za doprovodu Orchestru Národního divadla se představí sólisté první operní scény Dana Burešová, Michaela Kapustová, Josef Moravec, Oleg Korotkov a za nemocného Jiřího Hájka zaskočí barytonista Roman Hoza.

Večer otevře cyklus Severní noci skladatele Jaroslava Křičky v přednesu Michaely Kapustové. Ruskou tvorbu bude reprezentovat Modest Petrovič Musorgskij a jeho Písně a tance smrti v interpretaci basisty Olega Korotkova. Tenorista Josef Moravec se ujme tří písní Mlhy, Déšť a Noc skladatele Ottorina Respighiho na básně Italek Ady Negriové a Vittorie Pompiljové. Po přestávce diváci uslyší Tři písně Dona Quijota k Dulcinee v přednesu jediného hostujícího sólisty Romana Hozy.

Teprve pětadvacetiletý barytonista je od ledna 2015 členem operního studia Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu/Duisburgu a v Národním divadle ztvárňuje v aktuální sezoně roli Figara v Mozartově Figarově svatbě. Jako vrchol sobotního večera zazní Národním divadlem jedno z nejpůsobivějších děl písňového repertoáru – Čtyři poslední písně Richarda Strausse na texty Hermanna Hesseho a Josefa von Eichendorffa v podání Dany Burešové.

"Je to hloubavá a bytostně niterná hudba. K jednotlivým písním se občas vracím, ale na připravovaném koncertu, který bude mimochodem mojí první spoluprací s Petrem Kofroněm coby uměleckým ředitelem, je přednesu poprvé kompletně,“ říká ke svému programu sopranistka Dana Burešová, jejíž doménou byl doposud v Národním divadle především český operní repertoár.

Písňový večer sólistů Opery Národního divadla začíná v sobotu 20. února 2016 od 19.00. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…