Soudní dvůr Evropské unie rozhodl ve věci uznávání puncovních značek drahých kovů

27.09.2016 15:48

Dne 22. září 2016 vynesl Soudní dvůr EU rozsudek ve věci C-525/14 Komise v. Česká republika. Jednalo se o tzv. řízení o porušení unijního práva, v němž Komise České republice vytýkala, že neuznává puncovní značky drahých kovů vyražené některými nizozemskými puncovními úřady, zejména úřadem WaarborgHolland. Česká republika se v řízení hájila tím, že puncovní úřad WaarborgHolland vyznačuje puncovní značky i ve třetích zemích, aniž by bylo možné rozlišit puncovní značky vyznačené ve třetí zemi a v Unii. Puncovní značka, která byla vyznačena ve třetí zemi, přitom nemůže těžit ze svobody volného pohybu, ani ze zásady vzájemného uznávání.

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl ve věci uznávání puncovních značek drahých kovů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Soudní dvůr v prvé řadě přisvědčil argumentaci České republiky, že puncovní značka vyražená ve třetí zemi neposkytuje dostatečnou úroveň ochrany a členský stát je oprávněn vyžadovat provedení kontroly na území EU. Na tomto základě rozlišil mezi drahými kovy, u nichž členský stát je povinen opuncování uznávat (drahé kovy opuncované v EU nebo opuncované ve třetích státech a zkontrolované v EU) a u kterých nikoliv (ostatní případy drahých kovů opuncovaných mimo EU).

Soudní dvůr uvedl, že Česká republika porušila unijní právo, když nerozlišovala mezi drahými kovy, jejichž opuncování je povinnna uznávat a jejichž nikoli. Existují totiž méně omezující opatření, i když se jedná o navenek identické puncovní značky, například lze od dovozce vyžadovat listinný důkaz potvrzující místo vyražení dané puncovní značky a případně místo propuštění předmětných drahých kovů do volného oběhu v EU a jejich legálního uvedení na trh v EU.

Přestože tedy závěrem rozsudku je, že Česká republika porušila unijní právo, Soudní dvůr v podstatné části sporu potvrdil stanovisko České republiky a odmítl přístup Komise. Česká republika není povinna uznávat opuncování drahých kovů provedené ve třetích státech, pokud tyto drahé kovy nebyly podrobeny důkladné kontrole ryzosti provedené českými orgány nebo orgány jiného členského státu.

Plné znění rozsudku v českém jazyce je k dispozici zde.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…