Soudní dvůr rozhodl, že léčivé přípravky s efedrinem jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog

17.03.2017 13:03

Soudní dvůr Evropské unie tento týden v řízení o předběžné otázce podané Nejvyšším soudem rozhodl, že léčivé přípravky obsahující efedrin a pseudoefedrin jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog.

Soudní dvůr rozhodl, že léčivé přípravky s efedrinem jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl o historicky první žádosti Nejvyššího soudu v trestní věci, kterou do Lucemburku loni v září s žádostí o výklad unijního práva zaslal ve věci vztahující se k problematice tzv. prekursorů drog. Předběžná otázka se týkala případu, kdy v řízení před soudem prvního stupně byl obviněný mj. uznán vinným ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, neboť u sebe přechovával léčivý přípravek obsahující efedrin a pseudoefedrin, který může sloužit k výrobě pervitinu.

Pro rozhodnutí o dovolání obviněného považoval Nejvyšší soud za zásadní posouzení otázky, zda efedrin a pseudoefedrin obsažený v léčivém přípravku, který u sebe obviněný přechovával, lze považovat za vyloučený z působnosti čl. 2 písm. a) nařízení č. 273/2004, o prekursorech drog.

Soudní dvůr Evropské unie usnesením ze dne 2. 3. 2017 rozhodl, že léčivé přípravky obsahující shora uvedené látky jsou z nařízení č. 273/2004 vyloučeny. Na této skutečnosti nic nemění ani související nařízení č. 111/2005, kterým se stanoví pravidla pro sledování obchodu s prekursory drog mezi Unií a třetími zeměmi. Příloha uvedeného nařízení sice v mezidobí byla doplněna o novou kategorií zahrnující léčivé přípravky obsahující efedrin a pseudoefrin, nicméně jeho působnost se od působnosti nařízení č. 273/2004 liší. 

Ačkoliv jak nařízení č. 273/2004, tak i nařízení č. 111/2005 mají za cíl bojovat proti zneužívání látek často používaných při nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek, nařízení č. 273/2004 o prekursorech má za cíl stanovit harmonizovaná opatření pro kontrolu a sledování těchto látek mezi členskými státy. Záměrem změn nařízení č. 111/2005 bylo posílit kontrolu léčivých přípravků obsahujících efedrin a pseudoefedrin, které jsou vyváženy z celního území Evropské unie nebo jím procházejí, neboť léčivé přípravky obsahující tyto dvě látky jsou mimo její území zneužívány pro nedovolenou výrobu drog.

Z rozhodnutí Soudního dvora tak plyne, že léčivé přípravky obsahující předmětné látky nemohou být kvalifikovány jako prekursory drog ve smyslu nařízení č. 273/2004. V návaznosti na rozhodnutí Soudního dvora bude Nejvyšší soud nyní se zohledněním závěrů z rozhodnutí o předběžné otázce rozhodovat o důvodnosti dovolání obviněného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …