Soukromníci: Kontrolní hlášení je další ránou do zubů podnikatelům

26.10.2015 15:55

Strana soukromníků České republiky připravila návrh ústavní stížnosti

Soukromníci: Kontrolní hlášení je další ránou do zubů podnikatelům
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Strana soukromníků ČR

Další rána do zubů živnostníkům a malým a středním podnikům. Tak vypadá zákon zavádějící s účinností od ledna příštího roku povinnost kontrolních hlášení daně z přidané hodnoty. Strana soukromníků České republiky si nechala zpracovat právní analýzu, z které vyplývá, že tento zákon je pravděpodobně v rozporu s právy garantovanými ústavou. „Připravili jsme proto návrh ústavní stížnosti. Nyní proto vyzýváme zákonodárce, především z pravicové parlamentní opozice, aby nenechali spadnout pod stůl tuto poslední možnost, jak odvrátit katastrofu řítící se na malé a střední podnikatele,“ říká předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer. K podání ústavní stížnosti je potřeba podpis minimálně 41poslanců či 17 senátorů.

Kontrolní hlášení budou muset od nového roku podávat všichni plátci DPH. Právnické osoby každý měsíc. Ti ostatní podle toho, jak často odvádějí daň. Hlášení nejsou náhradou za klasická přiznání, ale pouze jejich doplňkem. Jde vlastně o přehled všech přijatých a vydaných faktur. „A tyto údaje, jež jsou často s ohledem na obchodní soutěž citlivými údaji, bude mít nyní stát k dispozici v centrální evidenci. Mnohdy i jen několik dnů po uzavření obchodu se dozví, kdo je vaším obchodním partnerem a v jakém objemu. To je velmi snadno zneužitelné, jde vlastně o svlečení firem do naha,“ vysvětluje Petr Bajer.

Podle Ústavy České republiky má přitom každý právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o sobě. Do této kategorie podle Strany soukromníků České republiky lze zcela jednoznačně zařadit i aktuální údaje o tom, s kým má v současné době firma uzavřeny smlouvy. Tedy i to, kdy a v jaké výši fakturuje.

Dalším velkým problémem kontrolních hlášení jsou naprosto nesmyslné a vysoké sankce. Například i v případě, pokud hlášení, které se bude podávat výhradně elektronicky, z nějakého důvodu nedorazí včas. Stát pamatoval i na sankce za chybné vyplnění.

„Přitom kontrolní hlášení vycházejí z evidence, kterou již nyní musejí plátci daně podle zákona vést. Pokud by tak stát měl podezření na daňové úniky, může si v tomto konkrétním případě vše zkontrolovat sám. Takto jen pod záminkou boje proti daňovým únikům, které evidentně neumí řešit, zatěžuje a šikanuje všechny,“ podotýká Petr Bajer s tím, že na Stranu soukromníků České republiky se obracejí stovky podnikatelů i účetních. „Mají z tohoto zákona velké obavy. Pro někoho to může znamenat i konec podnikání,“ vysvětluje.

Stát systematicky likviduje malé a střední podnikání

Kontrolní hlášení DPH je vedle elektronické evidence tržeb dalším kontroverzním opatřením současné vlády. Obě velmi tvrdě dopadnou na živnostníky a malé a střední firmy.

„Pro nás jsou tato témata klíčová, protože řadu z nás existenčně ohrožují. Využíváme proto všech zákonných možností, jak se bránit proti těmto likvidačním opatřením. Jednou z nich je výzva k ústavní stížnosti, druhou pak veřejné vyjádření nesouhlasu formou demonstrace,“ popisuje Petr Bajer.

Demonstrace Za svobodné soukromé podnikání se uskuteční
28. října od 14.00 na Václavském náměstí.

Strana soukromníků České republiky a další organizátoři takto chtějí upozornit nejen na rostoucí regulaci podnikání, ale také na nepřípustné zásahy státu do soukromí.

Petr BAJER
předseda Strany soukromníků České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…