Soukromníci: Stát míchá smrtelný koktejl pro restaurace a venkovské hospody

23.04.2015 13:15

Strana soukromníků České republiky varuje před zákony, které připravuje dnešní „agrolevicová“ vláda a které podle jejího názoru povedou k likvidaci malých restaurací, venkovských hospod a dalších živností. Vládní koalice totiž míchá jedovatý koktejl, který bude smrtelný pro tisíce podniků v České republice, což se projeví na zvýšené nezaměstnanosti i dramatickém růstu mandatorních výdajů státního rozpočtu.

Soukromníci: Stát míchá smrtelný koktejl pro restaurace a venkovské hospody
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

„Stát překročil akceptovatelnou hranici tolerance státní moci a snaží se jako novodobý diktátor zasáhnout do soukromého podnikání. Živnostníci a malí podnikatelé se oprávněně bojí o své živobytí i osud svých zaměstnanců. Strana soukromníků ČR se jako stavovská strana s již prvorepublikovou tradicí jasně staví za ochranu téměř jednoho milionů soukromých podnikatelů v České republice a jejich zaměstnanců. Zároveň však chceme jasně říct, že dnes to je také otázka vyšších principů a především ochrany demokracie a svobody každého nás před stále více nenasytným státem,“ uvedl Petr Bajer, předseda Strany soukromníků České republiky.

Zcela konkrétním příkladem jsou podle Strany soukromníků ČR nesmyslně přehnané regulace, které mají od ledna 2016 platit pro všechny hospody a restaurace. „Kromě plánovaného zákazu kouření, provozování loterií nebo zavádění elektronické evidence tržeb to jsou bohužel také další nesmyslné regulace, které se valí na hospodské. Nedávno to byla povinnost uvádět u každého jídla seznam alergenů, teď se chystá zavedení povinnosti, aby každá restaurace měla v nabídce minimálně jeden levnější nealkoholický nápoj, než je pivo. Navíc provozovatelé restaurací mají nově být zodpovědní také za to, že do restaurace nevstoupí žádný podnapilý mladík. Vůbec nechápu, jak by měl hospodský tuto povinnost zajistit. To bude mít u vchodu do restaurace ochranku, která bude nechávat každému mladíkovi preventivně dýchnout? Co bude mít z takových opatření státní rozpočet? Nevím? Asi nic … Ale copak si ještě dnes někdo myslí, že lidem vymýšlejícím tyto regule jde o státní rozpočet?“ dodal Petr Thaisz, místopředseda Strany soukromníků ČR pro Moravu a Slezsko.

Vláda a především ministerstvo financí obhajuje zavedení nových přísných pravidel pro gastronomická zařízení především snahou o zamezení daňových úniků, které jen v segmentu stravovacích služeb odhaduje na témě 10 miliard Kč. „Pochopitelně i Strana soukromníků chce, aby bylo v České republice normální platit daně. Na rozdíl od ministra Babiše a jeho nohsledů toho však nechceme dosáhnout fízlováním a buzerací podnikatelů,“ řekl Rudolf Baránek, spoluzakladatel Strany soukromníků ČR.

„Řešením je dramatické zjednodušení daňového systému a odbourání byrokratických a administrativních zátěží, které dusí především ty nejmenší podnikatele. Nechceme si kupovat voličské hlasy tím, že slíbíme hospodským nižší DPH, navíc jen u malé části nejběžnějšího sortimentu baru nebo venkovské hospůdky. Chceme otevřít debatu např. o zavedení paušální daně pro hospodské, příp. i jiné skupiny živnostníků, která by nahradila nesmyslné a hlavně nekonečné papírování a státu by ve výsledku přinesla výrazně zvýšený příjem do státního rozpočtu,“ řekl Bedřich Danda, místopředseda strany a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Strana soukromníků také opakovaně zdůraznila význam a přínos malých a středních podnikatelů (MSP) pro fungování celé české ekonomiky. „Je třeba pořád opakovat, že malí a střední podnikatelé tvoří 99 % všech podnikatelských subjektů, kteří zaměstnávají 70 % všech zaměstnanců, což je přibližně 2,3 milionů lidí, a podílí se na výkonu české ekonomiky ve výši 56 %,“ dodal Petr Bajer s odvoláním na oficiální statistiky Eurostatu.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…