Soutěž „Navrhni projekt“ vyhráli studenti ze Stříbra

02.04.2015 21:19

Začátkem minulého týdne byl završen třetí ročník soutěže „Navrhni projekt“, kterou organizuje Ministerstvo pro místní rozvoj pro středoškolské studenty. Do poslední kola postoupilo celkem 9 týmů z celkem 57. Před porotou prezentovaly projektové záměry na řešení problému svého okolí za pomoci evropských fondů. Zvítězili studenti Gymnázia ve Stříbře s návrhem Relaxačního a aktivně zábavního parku pro seniory.

Soutěž „Navrhni projekt“ vyhráli studenti ze Stříbra
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

„Letošní ročník opět ukázal rostoucí úroveň projektů. Studenti nás překvapili zajímavými nápady, které by byly vhodné k realizaci. Věříme, že účastníci soutěže své nápady nezaloží, ale pokusí se je realizovat i v reálných podmínkách. Další ročník soutěže připravujeme od září 2015,“ dodala Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Vítězný tým studentů Gymnázia ve Stříbře představil projekt parku určeného starším obyvatelům. Jak studenti zjistili v dotazníkovém šetření, v jejich městě je velká poptávka po místě, které by sloužilo jak pro relaxaci, tak pro přiměřené sportovní vyžití seniorů. Porota ocenila především detailní zpracování a analýzu celého projektu, využití vhodných propagačních materiálů, předjednání podpory u starosty města, vizualizace aktivně-zábavního parku a v neposlední řadě zamýšlenou revitalizaci nevyužitých ploch potřebných pro vznik parku.

Na druhém místě se umístili studenti z Obchodní akademie z České Lípy s projektem Čerstvý vzduch z EU do OA. Zaměřili se na využití rekuperačního systému ve škole, který by výrazně zlepšil ovzduší v celé budově. Třetím úspěšným projektem se stal návrh Optimalizace a modernizace učeben pro potřeby výuky staré hudby, který vytvořily studentky z teplické konzervatoře. Studentky vypracovaly návrh na nové vybavení učeben tak, aby v nich bylo možné nejen vyučovat hru na zobcovou flétnu a cembalo, ale také tyto nástroje šetrně skladovat. Ceny vítězům předala Jana Malíková, ředitelka Odboru kabinetu Ministerstva pro místní rozvoj.

Cílem soutěže „Navrhni projekt“ je zábavnou formou seznámit mladé lidi s problematikou fondů EU a kohezní politiky. Dvou až pětičlenné týmy studentů a pedagogů škol bez rozdílu zaměření si samy zvolily téma a navrhly, jak by se evropské finance daly využít k podpoře regionu, ve kterém žijí nebo studují. Autorům se v řadě případů podařilo přiblížit se kvalitou svých návrhů opravdovým projektovým žádostem. Všechny soutěžní projekty musely prokázat kritéria skutečných projektových žádostí o dotace. Regionální část soutěže „Navrhni projekt“ probíhala v termínu od 1. září 2014 do 30. listopadu 2014. Během této doby se přihlásilo celkem 57 soutěžních týmů.  Následující tři měsíce měli vítězové regionálních kol na doladění prezentace a přípravu na finále. Projekty se mohly týkat např. podnikání, dopravy, cestovního ruchu, životního prostředí či dalších skutečných oblastí podpory, a to v jednom či více regionech ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…