Speciál Českého rozhlasu Dvojka připomene 75. výročí válečné operace Anthropoid

09.06.2017 19:15

Celodenním vysíláním v neděli 11. června připomene Český rozhlas Dvojka 75. výročí událostí spojených s útokem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Den poté, co byly vyhlazeny Lidice, a týden předtím, než proběhl boj o kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

Speciál Českého rozhlasu Dvojka připomene 75. výročí válečné operace Anthropoid
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V nedělním Dobrému ránu představí Tomáš Černý, s historiky Jiřím Padevětem a Pavlem Šmejkalem, jednotlivé události operace – od přípravy, výsadek a útok na říšského protektora, až po konečný boj parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje a připomenou osobní příběhy dvou výsadkářů – Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.

„Nikomu se za dobu druhé světové války nepovedlo zasáhnout tak hluboko a vysoko v nacistické hierarchii, jako se to povedlo dvěma vojákům československé exilové armády - výsadkářům Jozefovi Gabčíkovi a Janu Kubišovi. Věřím, že jejich příběh není lhostejný nikomu z nás, a že si jej posluchači s námi připomenout,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka Martin Groman.

Na dopolední vysílání naváže od 14.00 hodin tříhodinový přímý přenos z krypty Chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde se definitivně završily osudy československých vojáků Gabčíka, Kubiše, Opálky, Valčíka, Bublíka a dalších. Šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka Martin Groman si k mikrofonu pozve historiky Vojtěcha Šustka, Eduarda Stehlíka a spisovatele Jiřího Šulce, autora knihy Dva proti říši. Komponovaný program doplní historické zvukové záznamy z května a června 1942 a vyprávění lidické ženy Jaroslavy Skleničkové.

Historik a spisovatel Eduard Stehlík k projektu doplňuje: „Operace Anthropoid se právem řadí k nejvýznamnějším činům evropské protinacistické rezistence. Její úspěšné provedení (jež by však nebylo možné bez podpory mnoha vynikajících českých vlastenců z řad domácího odboje), zásadním způsobem ovlivnilo oduznání Mnichovské dohody ze strany Velké Británie a Francie. Právě díky tomu mohlo být v roce 1945 Československo obnoveno v předmnichovských hranicích. Úspěšný atentát na Reinharda Heydricha v neposlední řadě potvrdil, že Češi jsou národem bojujícím, stojícím pevně na straně Spojenců.“

V rámci přímého přenosu zazní také jména rodinných příslušníků, přátel a pomocníků výsadkářů, kteří byli za účast na celé akci v roce 1942 popraveni. Jména téměř tří stovek lidí přečtou přímo nad kryptou do kostela v Resslově ulici významné osobnosti veřejného života, příbuzní odbojářů a další osobnosti. Účast přislíbili herec Rudolf Jelínek, představitel Jana Kubiše ve filmu Atentát, Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu, René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu, Gabriela Horáková, vojenská kaplanka, Pavel Vranský, poslední žijící příslušník 311. perutě RAF, Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů nebo spisovatel Jiří Stránský.

Celodenní vysílání Českého rozhlasu Dvojka „Den s Anthropoidem“ začíná v neděli 11. června v 5.00 hod.

Více informací o vysílání a programu na webu dvojka.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…