Speciální pivo BUD Premier Select získalo cenu za nejlepší limitovanou edici piva roku 2013

05.12.2013 15:15

Speciální pivo BUD Premier Select Limited Edition, které bylo uvařeno z čerstvého chmele, bylo odborným měsíčníkem Pivo, Bier & Ale vyhlášeno nejlepším pivem roku v kategorii „Limitovaná edice prodávaná v roce 2013“. Tohoto piva bylo v srpnu 2012 uvařeno pouhých 400 hektolitrů. Protože speciální pivo BUD má rekordní dobu zrání – 200 dnů – ve vybraných restauracích se objevilo až letos v březnu. Mezi milovníky pivních specialit měla limitovaná edice velký úspěch. Proto nyní ve sklepě zraje další várka, která půjde na trh v březnu 2014.

Speciální pivo BUD Premier Select získalo cenu za nejlepší limitovanou edici piva roku 2013
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Speciální pivo BUD Premier Select Limited Edition získalo významné ocenění od odborného měsíčníku Pivo, Bier & Ale. V kategorii „Nejlepší limitovaná edice prodávaná v roce 2013“ získalo první místo. Oceněná speciální várka piva BUD byla uvařena z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku a navíc obsahovala pivovarské kvasinky. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí v pivovaru zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně.

„Vytvořili jsme unikátní pivní speciál, který byl určený především pro pivní “fajnšmekry“. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Limitovaná edice BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů byla uvařena loni v srpnu. Vzhledem k mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) byla do vybraných restaurací po celé republice dodávána až v březnu 2013, a to výhradně v sudech.

„Pro velký úspěch jsme se rozhodli tuto mimořádnou várku piva zopakovat. Ve sklepě již zraje další várka, kterou zákazníkům nabídneme v březnu 2014,“ dodává Adam Brož. Chmel použitý v letošní várce (odrůda Žatecký poloraný červeňák, do várky bylo potřeba celkem 360 kg této suroviny) byl sklizen v úterý 3. září 2013 ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. V ten samý den kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem.

“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Adam Brož.

V Budějovickém Budvaru letos uvařili z čerstvého chmele pouze tuto jedinou várku o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…