Společné prohlášení ČR a USA k 15. mezinárodní konferenci o kontrole exportu

07.11.2016 22:00

Zastavit přeshraniční obchodování s nelegálními zbraněmi a materiálem je zásadní výzvou pro celý svět. O řešení této otázky jednalo přes 230 delegátů, kteří se zabývají nešířením zbraní hromadného ničení, zástupců národních regulátorů a představitelů celních správ z více než 80 zemí na 15. mezinárodní konferenci o kontrole exportu, která se konala ve dnech 2.–4. listopadu v Praze.

Společné prohlášení ČR a USA k 15. mezinárodní konferenci o kontrole exportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Mezi vystupujícími panelisty byli také zástupci mezinárodních neziskových organizací a průmyslu. Konference vyzdvihla partnerství v rámci státní správy i mezi státní správou a průmyslem a rovněž mezinárodní mechanismy spolupráce jako základ efektivní kontroly exportu.

Vedle vystoupení zástupců orgánů státní správy, think tanků a průmyslu jednotlivých zemí byly na programu konference také panelové diskuse za účasti Světové celní organizace, expertní skupiny výboru OSN 1540 a představitelů multilaterálních kontrolních režimů. Účastníci konference aktivně diskutovali nad případovými studiemi řešícími způsoby, jak zajistit efektivní zacílení, prosazování i plnění předpisů a informovanost průmyslu. Konference se vyslovila pro lepší sdílení informací mezi orgány státní správy navzájem i ve vztahu k průmyslu, větší mezinárodní harmonizaci kontroly exportu a širší mezinárodní komunitu odborníků zabývajících se strategickou kontrolou obchodu v praxi.

Spolupořadateli konference byly Program kontroly exportu a související ochrany hranic při Ministerstvu zahraničních věcí USA, kanadský Program snižování hrozby zbraní hromadného ničení a Vláda České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…