Společnost BASF je v oblasti výzkumu a inovací opět v čele

02.06.2014 18:16

Společnost BASF navýšila v roce 2013 výdaje na výzkum a vývoj na 1,8 miliard eur (v roce 2012 výdaje činily 1,7 miliardy eur).

Společnost BASF je v oblasti výzkumu a inovací opět v čele
Foto: BASF
Popisek: BASF

„V absolutních hodnotách máme s našimi výdaji na výzkum a vývoj v oblasti chemického průmyslu vedoucí postavení,“ uvedl Dr. Andreas Kreimeyer, člen rady výkonných ředitelů společnosti BASF SF a výkonný ředitel pro výzkum, na tiskové konferenci týkající se výzkumu na téma „Nanotechnologie: malé rozměry – velké příležitosti“ v Ludwigshafenu.

Společnost BASF zaměstnává zhruba 10 650 zaměstnanců, kteří pracují v mezinárodních a interdisciplinárních týmech na přibližně 3 000 výzkumných projektech, v jejichž rámci se snaží nalézt odpovědi na výzvy budoucnosti a zajistit udržitelný ziskový růst společnosti.

Inovační sílu společnosti BASF opět prokazuje prodej nových produktů uvedených na trh v posledních pěti letech, v loňském roce prodej činil zhruba 8 miliard eur. Jen v roce 2013 uvedla společnost na trh více než 300 nových produktů. Úspěch ve výzkumných činnostech společnosti se také odráží v portfoliu patentů. S 1 300 patenty podanými v loňském roce a přibližně 151 000 registracemi a právy duševního vlastnictví po celém světě zaujímá společnost BASF přední příčky Patent Asset Index již po páté za sebou.

Nové výzkumné laboratoře v Severní Americe a Asii

Vzhledem k připravenosti těchto regionů na inovace od nich společnost BASF očekává v budoucnu silné podněty. V roce 2020 má být až 50 % výzkumných aktivit společnosti prováděno mimo Evropu. V roce 2013 udělala společnost BASF k tomuto cíli další krok a zvýšila podíl svého výzkumu mimo Evropu na 28 % (v roce 2012 to bylo 27 %). Aby společnost řídila globalizaci výzkumu dále dopředu, zřídila mimo jiné šest nových laboratoří na různých místech v Asii a ve Spojených státech. Dále například společnost BASF ve spolupráci s vysoce inovativními univerzitami založila v Kalifornii „California Research Alliance by BASF“ (CARA) – Kalifornskou výzkumnou alianci. Zde se hlavní výzkum zaměřuje na biologii a nové anorganické materiály pro oblast energetiky, elektroniky a obnovitelných zdrojů. V Asii například společnost spojila síly s nejlepšími univerzitami v Číně, Japonsku a Koreji a založila výzkumnou iniciativu „Network for Advanced Materials Open Research“ (NAO) – Systém pro otevřený výzkum pokročilých materiálů. V tomto společném projektu probíhá výzkum materiálů pro široké použití, včetně produktů pro automobilový průmysl, stavebnictví, vodohospodářství a odvětví větrné energie.

Společnost BASF spolupracuje s více než 600 významnými univerzitami, výzkumnými ústavy a společnostmi po celém světě. „Interdisciplinární a mezinárodní spolupráce jsou rozhodujícím prvkem Know-how Verbund společnosti BASF,“ dodal Kreimeyer. Nabízet inteligentní řešení výzev budoucnosti, která jsou založena na nových systémech a funkčních materiálech, vyžaduje nejen interdisciplinární přístup, ale také využití průřezových technologií, jako je nanotechnologie.

Nanotechnologie – pomoc při vývoji řešení pro budoucnost

Nanotechnologie se zabývá vývojem, výrobou a použitím materiálů, jejichž struktura, částice, vlákna či destičky jsou menší než 100 nanometrů, díky čemuž disponují tyto materiály novými vlastnostmi. Mnoho inovací v oblastech, jako je automobilová technologie, energetika, elektronika či stavebnictví a lékařství, by bez nanotechnologie nebylo možné uskutečnit. Společnost BASF používá tuto technologii pro vývoj nových řešení a pro vylepšení stávajících produktů.

Vysoce účinné izolační materiály

Nový vysoce účinný izolační materiál společnosti BASF získal díky nanopórům specifické vlastnosti. Slentite™ je první vysoce účinný izolační panel na bázi polyuretanu, který ve srovnání s tradičními materiály zabírá pouze poloviční prostor, přičemž však nabízí stejné izolační vlastnosti. Až 90 % objemu organického aerogelu obsahuje vzduchem naplněné póry o průměru pouze 50 až 100 nanometrů. V důsledku toho je volnost pohybu molekul vzduchu omezená a přenos tepla je snížen. Vysoce účinné izolační materiály mají své využití například ve stavebnictví, a to jak pro staré, tak pro nové budovy.

Mikroenkapsulace

Jedna výzkumná oblast společnosti BASF, ve které nanotechnologie hraje klíčovou roli, se zaměřuje na vývoj přípravků účinných složek, zejména na mikroenkapsulaci, kde jsou účinné látky zapouzdřeny voskem, polymerem nebo ochranným pouzdrem na bázi oleje. Díky tomu mohou být účinné látky v dané aplikaci použity specifičtěji a mohou efektivněji fungovat. Důležitým faktorem je zde řízené uvolňování účinných látek. Výzkumným pracovníkům společnosti BASF se podařilo v závislosti na potřebné aplikaci navrhnout pouzdro, které je tenké pouze několik nanometrů nebo nanostrukturované. To umožňuje řídit čas a rychlost, s jakou mohou být účinné látky uvolňovány do požadovaného cílového umístění.

Grafen

Materiál, který by mohl přispět ke klíčovému technickému pokroku organických diod emitujících světlo (OLED), displejů, a dokonce i baterií a katalyzátorů, je grafen. Grafen úzce souvisí s grafitem, který se například používá v tuhách tužek. Grafen ale na rozdíl od grafitu tvoří jen jedna vrstva atomů uhlíku tenká méně než jeden nanometr. Tento materiál je velmi účinný vodič elektrického proudu a tepla. Je velmi stabilní, ale také pružný a flexibilní. Vzhledem k tomu, že je tak tenký, se ve skutečnosti černý materiál jeví jako průhledný. Mezinárodní tým vědců ve společné výzkumné a vývojové platformě společnosti BASF a Institutu Maxe Plancka pro výzkum polymerů v Mohuči v Německu v současné době zkoumá vědecký základ a aplikační potenciál inovativních materiálů na bázi uhlíku, jako je grafen.

Barevné filtry

Nová červená barva společnosti BASF, Irgaphor® Red S 3621 CF, zaručuje vynikající kvalitu obrazu displejů z tekutých krystalů (LCD). Používá se v barevných filtrech pro notebooky, počítače a televizní obrazovky. Čím jsou částice menší, tím intenzivnější je jas obrazovky. Společnosti BASF se podařilo vyrobit produkt s částicemi menšími než 40 nanometrů. Díky malým částicím je rozptyl světla v barevném filtru podstatně menší. Ve srovnání s tradičními barevnými produkty nová červená barva společnosti BASF kontrastní poměr displeje zdvojnásobuje. Obraz je tak ostrý, čistý, barevný a s vysokým kontrastem.

Bezpečné využití potenciálu nanotechnologií

Přistoupení k novým technologiím vyžaduje objektivní posouzení jak příležitostí, tak rizik. Mimo výroby a vývoje nanomateriálů je další výzkumnou prioritou posouzení rizik nanočástic. Společnost BASF se proto již asi deset let věnuje výzkumu bezpečnosti nanomateriálů. Během této doby provedla společnost více než 150 vlastních toxikologických a ekotoxikologických studií a zúčastnila se přibližně 30 různých projektů s externími partnery.

Otevřený dialog pro společné porozumění

Společenské a politické podmínky nakloněné vůči inovacím jsou rozhodující především proto, aby mohl být potenciál nanotechnologie plně využit. „Veřejná diskuze je pro nás velmi důležitá. Aktivně vyhledáváme dialogy i kritické veřejné mínění,“ říká Kreimeyer. Společnost BASF například – jako první a dosud jediná společnost v Německu – pořádá pravidelné diskuzní fórum na téma nanotechnologie. Zaměstnanci společnosti BASF na těchto akcích diskutují s různými zástupci ekologických a spotřebitelských organizací, odborů, vědeckých institucí a církví, aby zvýšili porozumění současným obavám, vysvětlili příležitosti, odpověděli na otázky a společně identifikovali konstruktivní řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …