Společnost BASF navzdory klesající poptávce zvyšuje ve třetím čtvrtletí 2014 obrat a zisk

30.10.2014 18:11

skupiny BASF vzrostly ve srovnání s předchozím třetím čtvrtletím o 3 % a dosáhly 18,3 miliard eur. Za tento růst zodpovídá zejména prudký nárůst objemu prodeje v obchodním odvětví se zemním plynem Natural Gas Trading.

Společnost BASF navzdory klesající poptávce zvyšuje ve třetím čtvrtletí 2014 obrat a zisk
Foto: BASF
Popisek: BASF

hospodaření (EBIT) před zaúčtováním mimořádných položek vzrostl o 150 milionů eur na asi 1,8 miliardy eur. K tomuto vývoji přispěly zejména segmenty Chemicals a Oil & Gas, společně se segmentem Others. Nárůst ztlumil značný pokles zisku v segmentu Agricultural Solutions.

„Hospodářské prostředí zůstává ve třetím čtvrtletí roku 2014 nadále náročné. Geopolitické napětí a zvyšující se nejistota ohledně globálního ekonomického vývoje výrazně utlumily poptávku po chemických výrobcích. Přesto skupina BASF ve třetím čtvrtletí roku 2014 zvýšila své tržby a zisky,” řekl Dr. Kurt Bock, předseda představenstva výkonných ředitelů společnosti BASF SE.

EBIT ve srovnání s třetím čtvrtletím předchozího roku vzrostl o 128 miliónů eur na 1,8 miliard eur. EBITDA narostl o 30 milionu eur na hodnotu 2,5 miliard eur. Příjem před zdaněním a menšinovými podíly vzrostl mezičtvrtletně o 126 milionů eur na 1,6 miliardy eur. Vzhledem k vyšší daňové sazbě a zvýšeným menšinovým podílům poklesl čistý příjem o 53 milionů eur na 1,0 miliardy eur. Výnos na akcii činil ve třetím čtvrtletí roku 2014 1,14 eur, za stejné čtvrtletí roku 2013 to bylo 1,20 eur. Po očištění o mimořádné položky a odpisy nehmotného majetku činí výnos na akcii 1,27 eur, je tedy na stejné úrovni jako v předchozím třetím čtvrtletí (1,28 eur).

Výhled pro celý rok 2014

Společnost BASF nepředpokládá pro čtvrté čtvrtletí roku 2014 vzestup poptávky. Společnost upravila svá očekávání ohledně světové ekonomiky v roce 2014 (předchozí prognózy jsou uvedeny v závorce):

  • růst hrubého domácího produktu: 2,3 % (2,5 %),
  • růst chemické výroby: 4,0 % (4,4 %),
  • průměrný kurz dolaru 1,35 za euro (beze změny),
  • průměrná cena ropy (Brent) za tento rok 105 dolarů za barel (110 dolarů za barel).

Kurt Bock k tomu říká: „Předpokládáme, že prostředí zůstane nestabilní a náročné. Naším cílem je však stálé mírně zvyšovat EBIT před zaúčtováním mimořádných položek pro rok 2014.“ Tržby se v důsledku převodu odvětví obchodování s plynem a skladování plynu, naplánovaného pro tento rok, spolu s negativními vlivy měny pravděpodobně mírně sníží.

Strategické cíle pro tržby a zisky pro rok 2015

Při telefonické konferenci poskytla společnost aktuální informace o strategii „We create chemistry“ a souvisejících finančních cílech pro rok 2015, které byly původně zveřejněné v roce 2011.

Z dnešního pohledu společnost BASF nedosáhne svých ambiciózních finančních cílů pro rok 2015 (tržby: 80 miliard eur; EBITDA: 14 miliard eur). Tempo růstu hrubého domácího produktu, průmyslové a chemické produkce pro období 2010 až 2015 je nižší, než se původně očekávalo:

  • Společnost BASF nyní očekává průměrný roční růst světového hrubého domácího produktu o 0,8 procentního bodu nižší (předchozí předpoklad: 3,4 % p.a., současný předpoklad: 2,6 % p.a.).
     
  • Růst průmyslové výroby se nyní předpokládá 3,4 % p.a., předchozí předpoklad byl 4,6 % p.a.
     
  • Společnost nyní předpokládá růst chemické produkce 4,0 % p.a. namísto 4,9 % p.a. – stále rostoucí vysoko nad HDP a průmyslovou výrobou.

Kurt Bock dodává: „Důvody tohoto slabého celosvětového hospodářského vývoje jsou zřejmé: snížená dynamika růstu na rozvíjejících se trzích a zpožděné oživení evropské ekonomiky.“ Mimo to byl u některých základních produktů a částečně i v segmentu Performance Products vyšší tlak na marže než se očekávalo. To je důvodem, proč společnost BASF v tomto segmentu zahájila restrukturalizační program, který od roku 2017 přispěje k ziskům 500 milionů eur.

Pro rok 2015 společnost BASF nyní očekává, že tržby a EBITDA budou v souladu s očekáváními trhu. Pro EBITDA to je mezi 10 a 12 miliardami eur. Společnost poskytne svůj výhled pro rok 2015 jako obvykle na své výroční tiskové konferenci dne 27. února 2015, kde také uvede aktuální informace ohledně svých dlouhodobých cílů.

Kurt Bock: „Pokud jde o naše strategické směřování, jsme na dobré cestě. Dokonce i v tomto poněkud náročnějším prostředí budeme nadále pracovat na ziskovém růstu.“ Program provozní dokonalosti STEP je v předstihu. „Do konce roku 2015 si nyní klademe za cíl dosáhnout zlepšení na 1,3 miliardy eur, což je o 300 milionů eur více, než bylo původně plánováno,“ dodává Bock.

Nové uspořádání globálních světových platforem

Inovace jsou základním pilířem strategie „We create chemistry“. Cílem společnosti BASF je v roce 2020 vygenerovat tržby 30 miliard eur s produkty, které jsou na trhu méně než 10 let. Základem těchto inovací je účinný a efektivní výzkum a vývoj. Aby společnost BASF tohoto ambiciózního cíle dosáhla, buduje dále výzkumné organizace a spojuje své kompetence do tří globálních platforem:

  • Advanced Materials & Systems Research (Pokročilé materiály a výzkum systémů) se sídlem v Innovation Campus Asia Pacific společnosti BASF v Šanghaji do roku 2016,
     
  • Bioscience Research (Výzkum v oblasti biologických věd) se sídlem v Research Triangle Park v Severní Karolíně, které zahájí svou činnost v lednu 2015,
     
  • Process Research & Chemical Engineering (Procesní výzkum a chemické inženýrství) se sídlem v Ludwigshafenu.

Silnější zastoupení mimo Evropu vytvoří nové příležitosti pro budování a rozšiřování vztahů se zákazníky a pro vědeckou spolupráci. Všechny tři výzkumné platformy budou stanoveny globálně tak, aby podporovaly potřeby výzkumu a vývoje u zákazníků společnosti BASF. To posílí R&D Verbund a také zvýší atraktivitu společnosti BASF jako partnera a zaměstnavatele v regionech.

Obchodní vývoj v jednotlivých segmentech za třetí čtvrtletí

V segmentu Chemicals odpovídaly tržby úrovni třetího čtvrtletí předchozího roku. Tržní prostředí v Asii bylo náročné, objem tržeb v Evropě poklesl. Divize Petrochemicals zaznamenala v Severní Americe výrazný nárůst objemu prodeje. Zisky v tomto segmentu ve výši 616 milionů eur přesáhly úroveň třetího čtvrtletí předchozího roku o 89 milionů eur a to zejména díky vyšším maržím v divizi Petrochemicals.

Tržby dosáhly úrovně třetího čtvrtletí předchozího roku také v segmentu Performance Products. Objemy prodeje a prodejní ceny zůstaly stabilní, zatímco vliv měny byl negativní. V divizi Performance Chemicals se významně zvedly objemy prodeje. V divizi Paper Chemicals však nižší objemy prodeje vedly ke značnému poklesu tržeb. Fixní náklady byly sníženy z části také díky restrukturalizačním opatřením. Zisk 376 milionů eur odpovídal úrovni třetího čtvrtletí předchozího roku.

V segmentu Functional Materials & Solutions přesáhly tržby úroveň třetího čtvrtletí roku 2013 o 2 %. Ceny ve většině oblastí podnikání mohly být zvýšeny více, než aby jen kompenzovaly negativní vlivy měny. Poptávka z automobilového průmyslu zůstává silná a to zejména v divizi Catalysts. Zisky vzrostly o 10 milionu eur na 310 milionů eur většinou díky podstatně vyšším příspěvkům z divizí Coatings a Catalysts.

V segmentu Agricultural Solutions byly tržby 3 % pod úrovní třetího čtvrtletí roku 2013. Průběžně klesající ceny plodin a tomu odpovídající opatrné kupní chování byly patrné na téměř každém trhu. Zvýšení cen ve všech regionech nedokázalo kompenzovat pokles objemu prodeje. Zisky – v obvykle sezónně slabém čtvrtletí – poklesly o 129 milionů eur na 43 milionu eur. Do značné míry to bylo způsobeno nižšími objemy prodeje, jakož i menšími maržemi z důvodu méně příznivého produktového mixu a zvýšenými náklady na výzkum a vývoj, výrobu a distribuci.

V segmentu Oil & Gas vzrostly tržby ve srovnání s třetím čtvrtletím předchozího roku o 17 %. To lze zejména přičíst značnému nárůstu objemů prodeje v odvětví obchodu se zemním plynem Natural Gas Trading. Růst tržeb zpomalily nižší ceny ropy a plynu. Zisky vzrostly o 82 milionů eur na 504 milionů eur, většinou díky vyšším příspěvkům odvětví obchodu se zemním plynem Natural Gas Trading.

Tržby v segmentu Other se zvýšily o 3 % a to především díky zvýšenému obchodování se surovinami. EBIT před zaúčtováním mimořádných položek se zvýšil o 98 milionů eur na mínus 7 miliónů eur. Významnou roli zde sehrál vliv oceňování pro dlouhodobý motivační program; výsledek v cizí měně se také zlepšil.

Obchodní vývoj v jednotlivých regionech za třetí čtvrtletí

Tržby ve společnostech se sídlem v Evropě se ve srovnání s třetím čtvrtletím předchozího roku zvýšily o 3 %. To bylo způsobeno zejména podstatně vyššími objemy prodeje v odvětví obchodu se zemním plynem Natural Gas Trading, objemy prodeje v segmentech Chemicals a Agricultural Solutions poklesly. Tržby a objemy prodeje výrazně vzrostly v divizi Catalysts. V divizi Petrochemicals utlumila tržby nižší dostupnost závodu. EBIT před zaúčtováním mimořádných položek se zvýšil o 202 milionů eur na 1,1 miliard eur a to v hlavně díky výrazně vyššímu přispění segmentů Chemicals, Oil & Gas a Other.

V Severní Americe vzrostly tržby o 3 %, vyjádřeno jak v amerických dolarech, tak v eurech. To souvisí především s objemem prodeje a cenou, která souvisí s růstem prodeje, v divizi Petrochemicals. Zisky ve výši 342 milionů eur mírně poklesly, částečně v důsledku podstatně nižšího přispění segmentu Agricultural Solutions (třetí čtvrtletí roku 2013: 355 milionů eur).

Tržby v Asii a Tichomoří vzrostly o 4 %, a to jak v místní měně, tak v eurech, zejména v důsledku vyšších objemů prodeje hlavně v divizích Catalysts a Performance Chemicals. Mírně klesající prodejní ceny a negativní vlivy měny oslabily růst tržeb v regionu. Zisk ve výši 173 milionů eur byl o 33 milionů eur nižší ve srovnání s třetím čtvrtletím roku 2013. To je do značné míry důsledek podstatně nižších zisků u základních výrobků v segmentu Chemicals.

Tržby v Jižní Americe, Africe a Blízkém východě vzrostly o 8 % při vyjádření v místní měně a o 4 % při vyjádření v eurech. Negativní vlivy měny by mohly být více než kompenzovány především prostřednictvím vyšších cen. Zvláště v segmentu Oil & Gas vedl nárůst cen k podstatnému nárůstu tržeb. Objem prodeje se ve třetím čtvrtletí podstatně zvýšil v odvětví s produkty na ochranu plodin. Zisky se mírně snížily, poklesly o 6 milionů eur na 197 milionů eur. V segmentu Agricultural Solutions zisky podstatně poklesly následkem nižších marží a silné konkurenci v oblasti generických insekticidů.

O společnosti BASF

Ve společnosti BASF tvoříme svět chemie – a činíme tak již 150 let. Rozsah našeho portfolia sahá od chemických látek, plastů, přes speciální chemii a produkty pro ochranu rostlin po ropné produkty a zemní plyn. Jako přední světová chemická společnost spojujeme hospodářský úspěch s ochranou životního prostředí a sociální zodpovědností. Prostřednictvím vědy a inovací umožňujeme našim zákazníkům reagovat v téměř každém průmyslovém odvětví na současné i budoucí potřeby společnosti. Naše produkty a řešení přispívají k zachovávání zdrojů, zajišťování výživy a zlepšování kvality života. Tento náš přínos jsme shrnuli do našeho firemního záměru: Tvoříme svět chemie pro trvale udržitelnou budoucnost. V roce 2013 dosáhla společnost BASF obratu ve výši 74 miliard EUR a ke konci téhož roku zaměstnávala přes 112 000 pracovníků. Akcie společnosti BASF jsou obchodovány na burzách ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN). Další informace o společnosti BASF najdete na internetu na adrese www.basf.com.

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2013 měla v České republice skupina BASF 278 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 605 miliónů Eur. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…