Společnost GSK bude dodávat vakcínu proti rakovině děložního čípku do nejchudších zemí

27.01.2014 10:54

Společnost GlaxoSmithKline (GSK) oznámila, že uzavřela novou smlouvu s Aliancí GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation) o dodávce vakcín do nejchudších zemí světa, tentokrát na vakcíny proti rakovině děložního čípku. Dodávka očkovacích látek je součástí nového dvouletého programu zaměřeného na prevenci rakoviny děložního čípku u mladých dívek. GSK dodá očkovací látky CervarixTM do nových projektů Aliance GAVI za výrazně sníženou cenu 4,60 $ za jednu dávku.

Společnost GSK bude dodávat vakcínu proti rakovině děložního čípku do nejchudších zemí
Foto: red
Popisek: GlaxoSmithKline

Christophe Weber, prezident a generální manažer sekce GSK pro vakcíny, k tomu uvedl: „Rakovina děložního čípku je velice závažné téma především v nejchudších zemích světa, kde je omezená možnost screeningového vyšetření. Jsme velice rádi, že můžeme rozšířit naši spolupráci s GAVI a pomocí dodávek vakcíny Cervarix® dále pomáhat ochránit před touto nemocí dívky v rozvojových zemích. Zavázali jsme se zpřístupnit naše vakcíny tolika lidem, kolika to bude možné bez ohledu na část světa, ve které žijí. Doufáme, že tento krok pomůže snížit výskyt rakoviny děložního čípku a bude mít pozitivní dopad na budoucí generace.“

„Mezi dívkami v rozvojových a rozvinutých zemích existuje v současnosti velký rozdíl. S programem GAVI můžeme tyto rozdíly začít snižovat a zajistit ochranu proti rakovině děložního čípku všem dívkám bez ohledu na to, kde se narodily,“ řekla doktorka Seth Berkley, výkonná ředitelka Aliance GAVI. „Doufáme, že do roku 2020 naočkujeme více než 30 milionů dívek ve více než 40 zemích světa. Jedná se o rozhodující zvrat pro zdraví všech žen a dívek na celém světě. Děkujeme výrobcům vakcín za možnost tento krok uskutečnit,“ dodala doktorka Berkley.

Připravované projekty Aliance GAVI startují v následujících měsících a přispějí k vybudování zkušeností v poskytování očkování proti rakovině děložního čípku dívkám od 9 let věku. Programy také umožní jednotlivým zemím, do nichž se budou vakcíny dodávat, zhodnotit jejich schopnost zavést národní imunizační programy.

GSK v současnosti dodává více než 80 % všech svých vakcín právě do rozvojových zemí a je dlouhodobým partnerem Aliance GAVI. Svou poslední smlouvou se společnost zavázala k dodání až 480 milionů dávek vakcíny proti pneumokokům (Synflorix™) v příštích deseti letech a až 132 milionů dávek rotavirové vakcíny (Rotarix™) v pětiletém intervalu za výrazně sníženou cenu.

O rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku představuje v rozvojových zemích velký problém. Odborníci odhadují, že do roku 2030 zemře na tuto nemoc 474 000 žen ročně. Celosvětově je rakovina děložního čípku druhým nejrozšířenějším typem rakoviny u žen, v roce 2008 se objevilo přibližně 592 000 nových pacientek, 275 000 žen nemoci podlehlo. Více než 85 % z celkového výskytu rakoviny děložního čípku je evidováno v rozvojových zemích. Kvůli stárnutí obyvatelstva a populačnímu růstu odborníci odhadují, že do roku 2030 bude počet případů rakoviny děložního čípku až 1,5 násobný.

V České republice žije s diagnózou rakoviny děložního čípku 16 tisíc žen, ročně je tato nemoc diagnostikována tisícovce dalších žen a okolo 400 žen na ni každým rokem umírá.  

O vakcíně Cervarix®

Cervarix je vakcína, která pomáhá chránit ženy a dívky před předrakovinným poškozením ženských pohlavních orgánů a rakovině děložního čípku. Od svého zavedení na trh v roce 2007 je vakcína dostupná zemím s vyšším, středním i nižším příjmem po celém světě.

V roce 2009 Světová zdravotnická organizace udělila vakcíně CervarixTM prekvalifikační status a umožnila tím tak, aby agentury OSN a Aliance GAVI mohly nakoupit vakcínu v partnerství s rozvojovými zeměmi za přijatelnou a dostupnou cenu.

Dívkám, které se s HPV infekcí dosud nesetkaly, může vakcína Cervarix nabídnout ochranu 93 % před vznikem těžkých přednádorových poškození děložního čípku (CIN 3), která neléčená, mohou vést k rakovině děložního čípku. U těchto dívek byl v klinických studiích také deklarován pokles chirurgických zákroků (konizací) na čípku o 70 %.

Vakcína Cervarix má registraci ve 126 zemích světa a od uvedení na trh již bylo aplikováno 36 milionů dávek. Očkovací látka obsahuje viru podobné neinfekční částice, které nemohou vyvolat samotné onemocnění. Nejčastější nežádoucí účinky vakcíny jsou podle výsledků klinických studií lokální reakce po vpichu (například zarudnutí, bolestivost, otok), bolest hlavy, bolest svalu a únava.

O očkování se poraďte se svým lékařem nebo s lékařem Vašeho dítěte.

Léčivý přípravek CervarixTM je vakcína k prevenci premaligních genitálních lézí (cervikálních, vulválních a vaginálních) a cervikálního karcinomu, které jsou způsobeny určitými onkogenními typy lidských papilomavirů (HPV). Léčivý přípravek RotarixTM je vakcína k prevenci rotavirových gastroenteritid. Léčivý přípravek SynflorixTM je pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína (adsorbovaná). Všechny uvedené vakcíny jsou vázány na lékařský předpis.

Před jejich předepsáním se, prosím, seznamte s Příbalovou informací dostupnou také na www.gskkompendium.cz nebo se obraťte na společnost GlaxoSmithKline, s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4; e-mail: cz.info@gsk.com; www.gsk.cz. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste také na cz.safety@gsk.com.

Vakcína RotarixTM není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Vakcína SynflorixTM je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění, pokud jsou 3 dávky vakcíny aplikovány do 7. měsíce věku. Vakcína CervarixTM je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění, pokud bylo očkování zahájeno od dovršení třináctého do dovršení čtrnáctého roku věku dívky.

Cervarix™, Rotarix™ a Synflorix™ jsou registrované obchodní značky skupiny GlaxoSmithKline.

GlaxoSmithKline je jednou z předních světových farmaceutických společností, která se zabývá výzkumem, vývojem, výrobou a prodejem léčivých přípravků. Hlavním posláním společnosti je zlepšit kvalitu lidského života tím, že umožní lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle. Informace o společnosti najdete na webu www.gsk.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…