Společnost MAVIR se stává plnoprávným členem iniciativy TSC

26.09.2014 16:28

Maďarský provozovatel přenosové soustavy, MAVIR Hungarian Independent Transmission Operator Company Ltd., byl přijat za plnoprávného člena do nadnárodní iniciativy bezpečnostní spolupráce provozovatelů přenosových soustav (TSC). MAVIR je 13. členem TSC a má velký význam pro stabilitu evropské rozvodné sítě, a to zejména z důvodu jeho silného propojení se zeměmi jihovýchodní Evropy.

Společnost MAVIR se stává plnoprávným členem iniciativy TSC
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Maďarská přenosová soustava se skládá z přenosových vedení 750 kV, 400 kV a 220 kV (o celkové délce cca 4 635 km) a je propojena se šesti sousedními zeměmi (Rakouskem a Chorvatskem, které mají členství v TSC, dále Srbskem, Slovenskem, Rumunskem a Ukrajinou). Majoritním vlastníkem akcií MAVIR je společnost MVM Hungarian Electricity Ltd., která je ve vlastnictví maďarského státu.

„Plné členství společnosti MAVIR odráží význam přeshraniční koordinace a vysokou hod-notu našich služeb, které poskytuje naše nová společná kancelář provozovatelů přenosové soustavy v rámci iniciativy TSC," říká Alexander Wirth, provozní ředitel TSC.

Ve společné kanceláři v Mnichově pracuje 17 odborníků ze členských společností, kteří poskytují služby po dobu 24 hodin, sedm dnů v týdnu, s cílem podpořit aktivity provozovatelů přenosových soustav v rámci iniciativy TSC a zlepšit bezpečnost provozu a dodávek elektřiny. Mezi jejich hlavní úkoly patří vedení denních telekonferencí a diskuzí zúčastněných provozovatelů přenosových soustav, podpora průběžného řízení a zlepšování kvality, udržování stabilního provozu společných provozních nástrojů pro plánování a poskytování vstupů pro operativní plánování a společné bezpečnostní analýzy, prováděné provozovateli přenosových soustav. Za účelem splnění poslání TSC jsou shromažďovány údaje o sítích od všech zúčastněných provozovatelů přenosových soustav a automaticky propojovány s údaji od zbývajících evropských kontinentálních provozovatelů přenosových soustav do jednoho společného evropského modelu, který je základem pro analýzu bezpečnosti sítě.

TSO Security Cooperation

Transmission System Operator Security Cooperation – TSC (Bezpeč-nostní spolupráce provozovatelů přenosových soustav) vznikla v prosinci 2008 jako decentralizovaná iniciativa na podporu regionální evropské spolupráce v oblasti bezpečnosti a spolehlivosti provozu přenosových soustav participujících zemí a celé Evropy.

Jejími členy jsou 50Hertz, Amprion (oba z Německa), APG (Rakousko), ČEPS (Česká republika), ELES (Slovinsko), Energinet.dk (Dánsko), HOPS (Chorvatsko), PSE (Polsko), swissgrid (Švýcarsko), TenneT TSO (Německo), TenneT TSO (Nizozemsko), TransnetBW (Německo) a MA-VIR (Maďarsko).

Zúčastnění provozovatelé přenosových soustav založili „TSO Security Cooperation“ se stálým týmem expertů (TSO Security Panel), novými nástroji pro vzájemnou spolupráci dispečinků a společnou IT platformou CTDS pro výměnu dat a koordinované analýzy bezpečnosti provozu na základě kritéria n-1.

TSC si klade za cíl zejména zajištění bezpečnosti provozu evropských přenosových sítí zásobujících elektřinou území se 170 miliony obyvatel a je otevřena účasti dalších provozovatelů přenosových soutav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…