Společnost Orano podepsala smlouvu s ČEZ na obohacování uranu

10.03.2024 19:21 | Tisková zpráva

Francouzská společnost Orano podepsala smlouvu s českou elektrárenskou společností ČEZ na zajištění služeb obohacování uranu. Obohacený uran bude po přeměně na palivo využíván v Jaderné elektrárně Dukovany.

Společnost Orano podepsala smlouvu s ČEZ na  obohacování uranu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

K podpisu smlouvy došlo dnes během cesty prezidenta Francouzské republiky Emmanuela Macrona do České republiky, jejímž cílem je posílení bilaterální spolupráce, zejména v oblasti jaderné energetiky.

Po dlouhodobé smlouvě na obohacování uranu, která byla podepsána koncem roku 2023 pro Jadernou elektrárnu Temelín, jde tak o druhý kontrakt s Orano. V případě Temelína je spolupráce již dlouhodobá, v případě Jaderné elektrárny Dukovany jde o novou spolupráci.

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

„Jsme rádi, že můžeme prodloužit dlouhodobou spolupráci se svým osvědčeným zákazníkem, společností ČEZ. Tato smlouva je obnoveným a pevným důkazem důvěry tohoto českého zákazníka v know-how a spolehlivost společnosti Orano,“ prohlásil Nicolas Maes, generální ředitel Orano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…