Společnosti korporace Rosatom podepsaly balík dohod o stavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi 1

28.12.2013 16:08

Společnosti spadající pod Státní korporaci pro jadernou energii Rosatom podepsaly se svými finskými partnery 21. prosince 2013 v Helsinkách balík dokumentů o třech klíčových směrech spolupráce, jejichž cílem je realizace projektu výstavby Jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku s využitím ruských technologií.

Společnosti korporace Rosatom podepsaly balík dohod o stavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi 1
Foto: red
Popisek: Rosatom

Jednalo o dohodu mezi společnostmi VSF a Rusatom Overseas vymezující podmínky odpovědnosti a poměry podílů v projektu. Podle dokumentu se Rusatom Overseas stane akcionářem společnosti Fennovoima s účastnickým podílem 34 %.

Druhý dokument podepsali zástupci vedení společností Fennovoima a Rusatom Overseas. Jde o kontrakt na vybudování jaderné elektrárny, v němž jsou zakotveny povinnosti stran při výstavbě JE a její podmínky.

Dále byla podepsána dohoda mezi společnostmi Fennovoima a TVEL o dodávkách jaderného paliva na chystanou JE.

„Můžeme říci, že podpis tohoto balíku dohod je nejen oceněním úrovně ruských jaderných technologií, ale i vyjádřením důvěry společnostem z ruského jaderného odvětví, schopných realizovat nejrozsáhlejší projekty v podmínkách omezených zdrojů i pevně nastavených časových rámců,“ prohlásil zástupce generálního ředitele Rosatomu Kirill Komarov u příležitosti podpisu dokumentů.

Na JE Hanhikivi, která se stane třetí finskou jadernou elektrárnou, bude vystavěn reaktor typu VVER 1200, podobný tomu, s nímž v tendru na dostavbu JE Temelín vystupuje česko-ruské konsorcium MIR 1200. Na první finské JE Loviisa už přes 30 let úspěšně fungují dva ruské reaktory VVER 440.

Po podpisu smluv rámujících projekt výstavby JE Hanhikivi 1 se počet jaderných bloků budovaných v zahraničí korporací Rosatom zvýší na 20. Celková hodnota kontraktů na výstavbu JE a na dodávky paliva, obohaceného uranu a dalších služeb v zahraničí, převyšuje 74 miliard amerických dolarů (1,5 bilionu Kč).

Přímé rozhovory mezi Fennovoimou, jejímž vlastníkem je skupina 60 průmyslových, obchodních a energetických podniků z různých regionů Finska a Rusatom Overseas, začaly v dubnu letošního roku. Dříve Fennovoima jednala i se společnostmi Areva a Toshiba, v dubnu 2013však oznámila, že se zaměří pouze na rozhovory s Rusatom Overseas.

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila atomových ledoborců na světě. Rosatom je jedním z největších hráčů na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 29 bloků jaderných elektráren, z nichž 20 staví za hranicemi Ruska.

Rusatom Overseas je dceřiná společnost Státní korporace Rosatom, která byla založena s cílem podpory prosazení ruských jaderných technologií na světových trzích.

Rusatom Overseas vystupuje jednak v roli integrátora komplexních nabídek Státní korporace Rosatom v oblasti výstavby jaderných elektráren, jednak se soustřeďuje na prosazování technologií Rosatomu v nejaderných oblastech jako jsou tradiční a alternativní energetika, případně radiační technologie. Kromě toho společnost Rusatom Overseas vytváří sítě marketingových kanceláří Státní korporace Rosatom po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…