Společný postup PS PČR a MSp slaví úspěch: Regulace exekucí míří do třetího čtení

09.04.2015 19:18

Poslanecká sněmovna dnes ve druhém čtení odsouhlasila poslanecké návrhy na regulaci exekucí, na kterých se rozhodující mírou podílelo Ministerstvo spravedlnosti.

Společný postup PS PČR a MSp slaví úspěch: Regulace exekucí míří do třetího čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Úprava občanského soudního řádu a exekučního řádu, kterou nyní sněmovna projednává, se týká osmi oblastí, z nichž pět je upraveno na základě ministerského návrhu. Změny směřují k celkové humanizaci průběhu exekucí i k posílení dohledu nad exekutorskými úřady.  

„S panem poslancem Tejcem jsme se dohodli, že dojde ke konsolidaci návrhů, jež v poněkud roztříštěné podobě předkládali Poslanecké sněmovně jednotliví poslanci a na kterých paralelně pracovalo Ministerstvo spravedlnosti v rámci přípravy rozsáhlejší novelizace. Domnívám se, že podstatnou část veřejnosti příliš nezajímá, kdo příslušné změny předloží, ale aby byly co nejrychleji přijaty,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Součástí poslanecké novely je například ministerský návrh na výslovné zakotvení pořadí, v němž mají být vydávány exekuční příkazy a tedy zajišťován dlužníkův majetek. Cílem této úpravy je, aby exekutor měl zákonem danou povinnost vymáhat pohledávku nejprve z peněz dlužníka uložených na účtu či ze mzdy a až v posledku z prodeje movitých nebo nemovitých věcí.

Novela také stanoví, aby exekutor musel vždy pořizovat videozáznam z prováděné mobiliární exekuce. Až čtvrtina stížností na exekutory se totiž týká prohlídek bytů apod. Díky videozáznamu bude možné snadněji prokázat případné protiprávní jednání všech zúčastněných osob, což bez důkazních prostředků není dnes možné.

V novele je také navržen efektivnější systém prohlídek exekutorských úřadů. Nově by Ministerstvo spravedlnosti mohlo tyto úřady přijet zkontrolovat i bez předchozího vyrozumění, což je podmínka, která v současné době značně otupuje skutečně účinný dohled nad činností exekutorských úřadů.            

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…