Spolek Obraz: Hejno plyšových slepic získalo zápis v České knize rekordů

10.06.2019 11:26

Sedm plyšových slepic dorazilo do Pelhřimova na tradiční festival rekordů a kuriozit, kde si tato plyšová parta převzala svůj titul pro nejzcestovalejší hejno slepic.

Spolek Obraz: Hejno plyšových slepic získalo zápis v České knize rekordů
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Zápisem do České knihy rekordů tak končí Slepičí tour – akce spolku OBRAZ na podporu legislativního zákazu klecových chovů slepic. Kromě upozornění na nepřijatelné podmínky v klecových chovech však akce přinesla jejím účastníkům také nová přátelství, nezapomenutelné zážitky i motivaci k dalším aktivitám.

„Slepičí tour pro mě byla akcí, na kterou jen tak nezapomenu. Zapojily jsme se dohromady s kamarádkou a velmi nás bavilo povídat si s lidmi a vysvětlovat jim, jaké utrpení zažívají slepice v klecových chovech. Spousta z nich sdílí naše nadšení pro věc a chce změnu. Poznala jsem nové skvělé lidi. Během těchto dvou božích dní jsem zase našla víru v lidstvo,“ komentuje svoje zážitky ze Slepičí tour její účastnice Veronika Ptáčková. „Na začátku jsem se trochu bála, že lidi budou tuhle kampaň vnímat negativně, ale byla jsem mile překvapena, kolik lidí se o slepice v klecích zajímá. Pokud bude další podobná akce v budoucnu, nebudu váhat a zapojím se znovu,“ dodává Ptáčková.

Plyšová banda za pomoci dobrovolníků procestovala 3657 kilometrů a udělala si 175 zastávek. Právě tímto počinem si vysloužila rekord za nejzcestovalejší hejno slepic. Každé slepici její opatrovníci nachystali alespoň jeden nezapomenutelný zážitek, a tak se některá z hrdinek proletěla letadlem, jiná natočila rapové video, další se nechala potetovat a píchnout si piercing. Klidnější slepičky navštívily svatbu, školu nebo třeba domov důchodců.

„Přijde mi, že plyšové slepičky dobyly republiku! Filipku si všichni zamilovali tak jako já a hezky se o ni starali. Je na čase, abychom víc zajímali o ty chudinky zavřené v klecích. Žít bez mříží je přece normální, neměla by to být výsada plyšových slepic,“ komentuje průběh akce herečka Patricie Solaříková, patronka slepičky Filipky.

Organizátoři hodnotí Slepičí tour velmi pozitivně, protože se zapojilo opravdu velké množství lidí různého místa bydliště, věku i sociálního statusu. „Chtěli jsme zejména politikům ukázat, že lidem v celé zemi záleží na zvířatech a že jim není utrpení slepic v klecových chovech lhostejné. To se díky řadě odhodlaných lidí a jejich hodnotám podařilo. Během akce vznikla spousta zajímavých fotografií, kterými budeme politikům připomínat, že lidé chtějí lepší život pro slepice a dokážou za své přesvědčení bojovat,“ hodnotí průběh Slepičí tour Jana Menčíková, místopředsedkyně spolku OBRAZ.

Pomáhat svým živým sestrám zavřeným v klecích však plyšové hrdinky nepřestaly ani po skončení své cesty. Lidé mají možnost plyšové slípky vydražit, a přispět tak na kampaň proti klecovým chovům. Benefiční aukce nepodnikají Obránci zvířat poprvé. Letos pořádají už 4. ročník dražby tetovacích motivů Velká srdce za mříží. Umělci z celé republiky věnovali své originální návrhy do aukce, lidé motivy draží a vítězové si vybraný vzor nechají vytetovat. „Letos jsme se rozhodli, že spolu s návrhy tetování budeme dražit i plyšové slepice, aby tak ještě naposledy pomohly svým trpícím sestrám uvězněným v kleci,“ dodává Menčíková.

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem. Nyní se věnujeme především kampani za legislativní zákaz klecových chovů slepic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…