Spolek upozorňuje na vady zákona o ochraně zdraví, týkají se hluku

20.05.2015 9:06

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dnes ve 3. čtení bude projednávat novelu zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, která také upravuje podmínky ochrany obyvatel před hlukem.

Spolek upozorňuje na vady zákona o ochraně zdraví, týkají se hluku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

V průběhu projednávání tohoto zákona byly předloženy i některé zásadní pozměňovací návrhy, které oproti původní novele zákona předložené Ministerstvem zdravotnictví bohužel snižují ochranu obyvatel před hlukem z dopravních staveb. Například byl zcela vypuštěn požadavek na hodnocení zdravotních rizik před vydáním časově omezeného povolení provozu stavby s nadlimitním hlukem a nově by také mělo být umožněno požádat o časově neomezené povolení dopravních staveb s nadlimitním hlukem.

Dopady těchto pozměňovacích návrhů jsou následující:

- nebudou vyhodnocena zdravotní rizika pro obyvatele. Bez tohoto hodnocení nelze ani porovnat náklady na případná protihluková opatření se zdravotními riziky pro obyvatele;

- zrušení ochrany před nadměrným hlukem až pro 1 milion obyvatel ČR;

- po vydání časově neomezeného povolení (výjimky) provozovat stavbu již nebude důvod se zabývat hlukovou zátěží obyvatel v okolí staveb, které překračují hygienické limity hluku;

- bude možné udělit trvalé výjimky na všechny hlavní komunikace, dálnice, železnice, letiště bez ohledu na to, zda hluk z těchto staveb bude způsobovat zdravotní problémy obyvatelům;

- investoři se nebudou snažit o stavby šetrné k životnímu prostředí. Raději prokáží, že nejsou schopni dodržet hlukové limity, aby dostali výjimku, než aby budovali protihluková opatření.

Uvedené pozměňovací návrhy snižují v konečném důsledku ochranu obyvatel před hlukem, což je v rozporu s cílem směrnice Evropsk! ého parlamentu č. 2002/49/EU, která požaduje snižování hlukové zátěže obyvatel. Takového cíle však trvalými výjimkami a vypuštěním hodnocení zdravotních rizik Česká republika nedosáhne. Negativní dopady uvedených změn se týkají dopravních staveb připravovaných, dokončených i staveb ve zkušebním provozu.

Pozitivní zprávou pro obyvatele v okolí letišť je pozměňovací návrh poslankyně Ing. Věry Kovářové (STAN), který oproti původnímu návrhu novely zákona navrhuje v § 31 zachovat současnou úlohu krajských hygienických stanic při vyhlašování ochranných hlukových pásem v okolí letišť. Ochranná hluková pásma by tak měla být i nadále vyhlašována pouze po dohodě s hygieniky, kteří posoudí zdravotní rizika obyvatel a stanoví podmínky provozu. Tento pozměňovací návrh byl při projednávání podpořen sněmovním zdravotním výborem i Ministerstvem zdravotnictví.

Protihluková iniciativa

Nad Draháňským údolím

Občané proti hluku a emisím 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…