Spolupráce Úřadu práce ČR a Svazu měst a obcí ČR podporuje zaměstnanost

30.11.2015 15:00

Podpořit to, co funguje a inspirovat zákonodárce k tomu, co by měli změnit. O tom bylo jednání vedení Generálního ředitelství Úřadu práce ČR se zástupci předsednictva Svazu měst a obcí ČR. Obě strany navázaly na dříve uzavřené memorandum o spolupráci, rekapitulovaly dosavadní společnou činnost a nastínily záměry do budoucnosti.

Spolupráce Úřadu práce ČR a Svazu měst a obcí ČR podporuje zaměstnanost
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Úřad práce ČR s obcemi dlouhodobě spolupracuje v oblasti veřejně prospěšných prací. V tomto ohledu se společná činnost v budoucnu ještě více zaměří na uplatnění dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů o zaměstnání. Větší prostor pro spolupráci je též ve využívání dalšího nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, a to společensky účelných pracovních míst - vyhrazených.

„Po dohodě s některými starosty pořádáme na radnicích pravidelné poradenské dny pro naše klienty, kterých se účastní sociální pracovníci obcí a zástupci ÚP ČR. Osvědčily se a motivují uchazeče o zaměstnání k aktivnímu přístupu při řešení jejich životní situace a hledání práce. Nezaměstnaní se musí v rámci svého individuálního akčního plánu dostavit na obec a zajímat se o to, jakým způsobem mohou hledat třeba vhodné bydlení, jak se dostat z dluhové pasti nebo jak správně hospodařit s prostředky. Naši specialisté jim zase poradí, jak nejlépe hledat vhodné zaměstnání,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Efektivním nástrojem, který nyní bohužel nefunguje, je veřejná služba. Svaz měst a obcí ČR podporuje její znovuzavedení. Také oceňuje angažovanost Úřadu práce ČR, pokud jde o podporu asistentů prevence kriminality. Na jejich zaměstnávání přispívá v současné době v rámci veřejně prospěšných prací. Asistenti mimo jiné dohlížejí na bezpečnost na pracovištích ÚP ČR. Od nového roku by se tato aktivita měla ještě posílit.

Jak už bylo řečeno – v návratu na trh práce by měla dlouhodobě nezaměstnaným pomoci i intenzivnější spolupráce Svazu měst a obcí ČR a ÚP ČR.

„Nejdříve zjistíme konkrétní situaci ve městech a obcích. Na základě toho by na obcích například mohla vzniknout pozice poradce v oblasti komunitní práce, který by byl styčným důstojníkem pro Úřad práce ČR v rámci agendy zaměstnanosti a sociálních dávek, a také pozice asistenta prevence kriminality. Spolupráce je možná i v případě připravovaných Center sdílených služeb obcí, která by měla poskytovat poradenský servis malým obcím s nedostatečným aparátem,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává, že jde o aktuálně připravovaný projekt Svazu.

Dojde také k posílení vzájemné komunikace a předávání informací mezi oběma organizacemi. Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková tak 10. prosince 2015 vystoupí na XVIII. celostátní finanční konferenci, kterou v pražských Vysočanech pořádá Svaz měst a obcí ČR. Ředitelé krajských poboček Úřadu práce ČR pak budou příští rok informovat starosty o nástrojích na podporu zaměstnanosti a aktuální situaci v oblasti sociálních dávek na tradičních Krajských setkáních, která Svaz uspořádá v prvním čtvrtletí.

Na jednání rovněž zaznělo, že je třeba zaměřit se na postavení seniorů. Sociální situace mnoha z nich je totiž velmi obtížná, často žijí na hranici chudoby a zdravotní stav jim neumožňuje pracovat. Kvalita lidské společnosti se přitom pozná podle toho, jak se stará o své slabé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …