Spolupráce české a slovenské armády se zaměří i na ochranu hranic

07.12.2015 21:05

Na pozvání náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Josefa Bečváře přicestoval do Prahy v pondělí 7. prosince na oficiální návštěvu České republiky náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky generál Milan Maxim.

Spolupráce české a slovenské armády se zaměří i na ochranu hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Přivítání slovenského hosta se uskutečnilo v pondělí 7. prosince dopoledne na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově, po kterém následovalo pracovní jednání na Generálním štábu AČR.

Jeho průběh zhodnotil generál Maxim následovně: „Na brífinku mne generál Bečvář, spolu se svými odborníky, informovali o tom, jak Generální štáb AČR přistoupil k plnění úkolů v tomto roce. Moje delegace se seznámila se stavem transformace české armády, řeč byla o působení vojáků v zahraničních operacích i o budoucích vizích transformace sytému velení a řízení v AČR. Hovořili jsme i o úkolech, které jsme obdrželi po letošním jednání vlád obou států. O těchto tématech budeme pochopitelně dále jednat. Také proto, že má návštěva dnes nekončí, ale začíná.“

Generálporučík Josef Bečvář podtrhl, že spolupráce mezi armádami České a Slovenské republiky je nadstandardní už proto, že k sobě máme blízko nejen jazykově. Bilaterální spolupráce je na velmi vysoké úrovni, o čemž svědčí projekty, v nichž jsou zapojeni čeští a slovenští vojenští profesionálové. Řada slovenských vojáků třeba studuje ve Vyškově, působí na pracovištích v Praze nebo na Univerzitě obrany v Brně. Setkávají se při řešení úkolů v zahraničních misích. Existuje program Otevřené nebe, v němž se realizují vzdušné síly armád obou států, a do budoucna se k nim přidává i projekt užší spolupráce pozemních sil a dalších odborných jednotek.

„My bychom se pravděpodobně v té spolupráci pozemních sil vrátili k společné činnosti na našich hranicích, protože je to poměrně přirozená záležitost, v níž si jsme velmi blízcí. Máme tam společnou jednotku, společné prostory, na kterých nám záleží. Tímto směrem zřejmě půjde i spolupráce ženijních jednotek, zdravotních jednotek a dalších zabezpečujících prvků, tak abychom podpořili v případě krizových situací právě oblast západní části Slovenska a východ Česka,“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR.

Oba představitelé se také zmínili o pomoci Maďarsku a Slovinsku. Generál Milan Maxim řekl, že se nedávno vrátil z Maďarska, kde navštívil své vojáky a měl možnost se setkat i s Čechy. Velmi jej potěšilo, jak si maďarská strana pochvaloval účast právě českých a slovenských vojáků, za kterými je vidět kus poctivé práce.

V úterý 8. prosince přijme náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky generála Milana Maxima ministr obrany Martin Stropnický. V odpoledních hodinách slovenská delegace navštíví 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec-Vícenice, kde bude pracovní program pokračovat za účasti náčelníků generálních štábů obou států ve formátu tradičního příhraničního setkání. Program jednání bude ukončen ve středu 9. prosince 2015 v odpoledních hodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…