Spolupráce úřadu práce a obcí pomáhá zvýšit zaměstnanost

10.04.2016 12:34

Podpora zaměstnanosti v regionu za využití nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti. To byla hlavní témata společného jednání poslankyně PS PČR Markéty Wernerové, generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové a starostů některých obcí Karlovarského kraje.

Spolupráce úřadu práce a obcí pomáhá zvýšit zaměstnanost
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Cílem společného jednání bylo představení možností podpory zaměstnanosti v regionu tak, aby nástroje a opatření, která ÚP ČR v rámci aktivní politiky zaměstnanosti nabízí, co nejvíce zvýšily pracovní uplatnění zejména u dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů a zároveň byly přínosem pro zaměstnavatele, v tomto případě pro obce. Mezi nejvíce využívané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti ze strany obcí patří veřejně prospěšné práce (VPP). Jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstná- ní, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování práce zvýšenou pozornost. Jedná se o pozice především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných činností.

Úřad práce ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Cílem tohoto nástroje APZ je umož- nit dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům a klientům se základním vzděláním, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce. „Smyslem veřejně prospěšných prací je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Opakovaně může Úřad práce ČR podpořit stejného klienta pouze výjimečně. V případě, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodi- če, který pečuje o dítě do 15 let, popř. musí jít o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, pokud se opakovaně prokáže, že trvá nemožnost pracovního uplatnění na volném trhu prá- ce“ shrnuje Kateřina Sadílková.

Právě větší využívání VPP by mělo pomoci hlavně menším obcím, kde jsou obyvatelé znevý- hodněni špatnou dopravní dostupností do zaměstnání a snížit tak nezaměstnanost v těchto regionech. Jak už bylo řečeno, s přihlédnutím k praxi uchazečů o zaměstnání a omezením ve věci jejich uplatnění na volném trhu práce, může ÚP ČR na VPP umístit opakovaně ty klienty, kterým hrozí dlouhodobá nezaměstnanost nebo nemohou z jiných vážných důvodů najít práci, a to i dříve než po 3 měsících evidence na ÚP ČR. „Společně jsme vydefinovali výjimky u těchto pravidel. Přichází v úvahu především v případě menších obcí, jejichž obyvatelé se potýkají se špatnou dostupností a mají tak problém dojíždět za prací. Pro tyto obce platí, že mohou přijmout stejného uchazeče na VPP i opakovaně, pokud se pro něj nenajde pracovní uplatnění jinde,“ říká Markéta Wernerová.

Dalším opatřením, které ÚP ČR v současné době nabízí v rámci pilotního provozu v pěti krajích, patří příspěvek na podporu regionální mobility. Požádat si o něj mohou uchazeči a zá- jemci o zaměstnání, kteří budou nastupovat do práce mimo obec, ve které mají bydliště. Podrobněji na https://portal.mpsv.cz/upcr/media/tz/2016/03/2016_03_21_tz_prispevek_na_dojizdeni_bre zen_2016.pdf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…