Sport i zpravodajství České televize jsou první v Evropě

10.02.2017 11:31

Dva ze šesti kanálů České televize se loni staly nejsledovanějšími tematickými stanicemi v Evropě. ČT sport, který v roce 2016 dosáhl z hlediska podílu na publiku nejlepšího výsledku za posledních jedenáct let, tedy od okamžiku svého vzniku, dominuje evropským veřejnoprávním sportovním programům. Na první pozici mezi zpravodajskými kanály se zase umístila ČT24.

Sport i zpravodajství České televize jsou první v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Mezinárodní srovnání je dílčím, ale důležitým, ukazatelem toho, do jaké míry dokážou veřejnoprávní vysílatelé naplňovat v daných segmentech svoje stěžejní společenské funkce,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „V každé zemi je samozřejmě televizní trh odlišný. Ale vzhledem k tomu, že se za loňský rok umístily v rámci Evropy na první pozici hned dva naše kanály, zpravodajství a sport, a dětské Déčko je z hlediska podílu na třetím místě, je evidentní, že Česká televize svoji roli plní dobře. A že tuzemský model fungování veřejnoprávních médií v evropském srovnání přinejmenším obstojí.“

Kanál ČT24 obsadil první pozici v žebříčku čistě zpravodajských veřejnoprávních stanic s průměrným podílem 3,99 %. Britskou stanici BBC News tak ČT24 předčila o téměř 3 procentní body. Mezi divácky nejvýraznější okamžiky loňského roku na Čtyřiadvacítce pak patřily zejména tematické speciály, jako bylo mimořádné vysílání k Brexitu, které přilákalo k obrazovkám bezmála 1,9 milionu diváků, nebo k americkým prezidentským volbám, přes 1,5 milionů diváků. Velký zájem měli diváci také o aktuální výsledky krajských voleb (zásah téměř 1,9 milionu diváků). Z pravidelných zpravodajských pořadů diváci ČT24 vyhledávají především Otázky Václava Moravce.

Program ČT sport se ocitl na prvním místě mezi sportovními stanicemi s průměrným podílem na publiku 4,46 %. K nejlepšímu výsledku od vzniku kanálu v roce 2006 přispěly zejména zápasy českých hokejistů na mistrovství světa, které bylo společně se šampionátem v biatlonu, jejž si zapnulo přes 2,8 milionu diváků, nejsledovanější sportovní akcí loňska.

Dětský program dosáhl loni mezi dětmi ve věku 4–12 let podílu na sledovanosti 27,42 %, tedy o tři procentní body více než v roce 2015. Sledovanějšími jsou už jen skandinávské kanály, švédský program Barnkanalen, založený v roce 2002, a deset let vysílající norský NRK Super.

V žebříčku stanic si polepšil i tematický kanál ČT art, který dosáhl podílu 0,91 %, tedy podobné úrovně jako třeba prestižní evropský kulturní program BBC 4 (share 1 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…