Sportovní historie značky ŠKODA v Goodwoodu

12.07.2013 13:57

ŠKODA na Festivalu rychlosti v Goodwoodu představuje vedle nové Octavie RS i tři vozy ze své 112leté sportovní historie: ŠKODA 1101 Sport, ŠKODA 130 RS a soutěžní speciál ŠKODA Fabia WRC.

Sportovní historie značky ŠKODA v Goodwoodu
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Festival rychlosti v jihoanglickém Goodwoodu se letos koná (od 11. do 14. července) již podvacáté. Se zhruba 150 000 návštěvníky z celého světa je tato akce největším srazem historických sportovních vozů na světě. Na 1,7 kilometru dlouhé trati závodu do vrchu a na rallyové rychlostní zkoušce se přitom představí historické i současné závodní vozy všech kategorií.

"Motoristický sport už od počátků značky motivuje společnost ŠKODA k maximálním výkonům jak na závodních tratích, tak v technickém vývoji," říká předseda představenstva společnosti ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Naši zakladatelé byli průkopníky mobility, a stejně jako mnoho dalších lidí té doby byli fascinováni rychlostí. Sportovní úspěchy slavila ŠKODA již v pionýrských dobách automobilismu a slaví je i dnes v mezinárodních rally. Jsme velice hrdí na naši sportovní tradici a tři vynikající zástupce této historie teď v Goodwoodu představujeme,“ dodává Vahland.
ŠKODA 1101 Sport byla prvním závodním vozem značky ŠKODA po druhé světové válce, v roce 1950 vznikla pro 24hodinový závod v Le Mans. Pohon zajišťuje čtyřválcový motor o objemu 1.498 cm³ s výkonem 142 koní, vůz váží pouhých 665 kg i díky použití karoserie z lehkých slitin. Největší rychlost činí 215 km/h. 

ŠKODA 130 RS je jedním z nejúspěšnějších závodních vozů své doby. Od svého startu v roce 1975 až do začátku osmdesátých let byl vůz nedílnou součástí automobilových soutěží a okruhových závodů. Tento závodní vůz, označovaný také za ‚Porsche Východu’, má na svém kontě mimo jiné i vítězství v Mistrovství Evropy cestovních vozů v roce 1981 a double na Rallye Monte-Carlo 1977 v kategorii vozů s objemem motoru do 1.300 cm3. V Goodwoodu představí česká automobilka vůz vyrobený v roce 1977. Čtyřválcový motor o objemu 1.289 cm³ dává výkon 139 koňských sil. Maximální rychlost kupé ŠKODA 130 RS činí 200 km/h.
 
ŠKODA Fabia WRC

Trio historických sportovních vozů z Mladé Boleslavi doplňuje jako ‚youngster‘ soutěžní speciál ŠKODA Fabia WRC z roku 2003. Pod kapotou vozu Fabia WRC pracuje čtyřválcový, turbodmychadlem přeplňovaný benzinový motor o objemu 1.999 cm³ s výkonem 300 koní. Fabia WRC s pohonem všech kol byla vyvinuta podle pravidel kategorie FIA World Rally Car a do roku 2007 budila značnou pozornost na mistrovství světa v automobilových soutěžích a při národních rally. V Goodwoodu bude Fabia WRC startovat na rychlostní zkoušce, na které se bude konat závod soutěžních vozů. Trať ‚Forest Rally Stage‘ je dlouhá 2,5 km a vede po štěrkem pokryté lesní cestě ve tvaru písmene U.

Světová premiéra nové generace modelu Octavia RS

Vedle účasti tří historických závodních vozů oslaví ŠKODA na Festivalu rychlosti v Goodwoodu také světovou premiéru nové generace modelu ŠKODA Octavia RS. Nejrychlejší Octavia všech dob zaujme výkonnými a současně šetrnými motory, sportovním designem a moderní technikou. Nejnovější ŠKODA Octavia RS akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,8 s a dosahuje maximální rychlosti 248 km/h. Dostatek síly dodává nové generaci modelu ŠKODA Octavia RS jeden ze dvou nových čtyřválců: dvoulitrový benzinový motor o výkonu 162 kW (220 k) nebo dvoulitrový naftový motor o výkonu 135 kW (184 k).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…