Správa CHKO Beskydy: Pomozte nám s mapováním chřástala

20.05.2014 13:40

Jedinou večerní vycházkou v okolí bydliště je možné pomoci při výzkumu a ochraně zvláště chráněného ptačího druhu - chřástala polního. Odhaduje se, že v Beskydech se vyskytuje 180 – 220 volajících samců, jejich počty ale klesají. Pro ochranu chřástalů i míst, kde žijí, je potřeba mít dostatek kvalitních podkladů o jejich rozšíření a početnosti. Chřástal hnízdní zejména na vlhkých a podmáčených loukách.

Správa CHKO Beskydy: Pomozte nám s mapováním chřástala
Foto: AOPK ČR
Popisek: AOPK ČR

„Není v našich silách každoročně zmapovat chřástaly v celých Beskydech. Obracíme se proto na milovníky přírody s prosbou o pomoc při mapování. Výsledky na podzim zveřejníme  a získaná data použijeme pro ochranu těchto zajímavých ptáků [1],“  vysvětluje František Jaskula, AOPK ČR, vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy.  

Na sčítání chřástalů je nyní ideální čas. Samci se totiž v nočních hodinách ozývají nápadným řezavým hlasem, podobným dětské řehtačce [2]. Chřástaly je možné „vyprovokovat“ přehrátím jejich hlasu z MP3 přehrávače, mobilu apod. zařízení [3]. 

Chřástal polní je  nenápadný pták, který se podobá štíhlé koroptvi. Patří mezi ohrožené druhy, protože z krajiny kvůli intenzivnímu zemědělství téměř vymizel. Pro hnízdění vyžaduje dostatečný úkryt – trávu vysokou alespoň dvacet centimetrů. Právě v této době je pro něj velkým rizikem sklizeň trávy, dochází totiž ke zničení hnízd i sedících samic, které svá hnízda nechtějí opustit.

Vloni bylo zaznamenáno celkem 78 volajících samců, nejvíce (15) bylo zaznamenáno v širším okolí Rysové poblíž Rožnova pod Radhoštěm. Do mapování zapojilo 23 mapovatelů, mezi než patřili ornitologové, strážci přírody, pracovníci správy CHKO Beskydy, skauti i široká veřejnost. Mapování se přímo účastnili i starostové dvou obcí.

Mapování chřástalů společně organizuje AOPK ČR, Správa CHKO Beskydy a ZO ČSOP 76/06 Orchidea Valašsko.

[1] Výsledky mapování prosím zašlete na adresu: Správa CHKO Beskydy, Nádražní 36, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm, nebo  emailem (sken mapy) na adresu: dendrocopos@seznam.cz , případně beskydy@nature.cz.

[2] Nahrávka hlasu je k dispozici  např. na http://www.rozhlas.cz/hlas/kratkokridli/_zprava/chrastal-polni--32981

[3] Trasy navržené pro sčítání jsou zveřejněny na www.valasskakrajina.cz, zájemci si ale mohou zvolit i trasu vlastní.  Optimální jsou dvě kontroly v odstupu alespoň 14 dní. Při sčítání se zaznamenává datum, počet volajících samců a zákres jejich výskytu  do mapy. Každý zjištěný jedinec se do mapy zakresluje bodem a číslem.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…