Správa NP a CHKO Šumava uložila za černý vjezd nejvyšší možnou pokutu

26.11.2013 11:13

Nejvyšší možnou pokutu vyměřila Správa Chráněné krajinné oblasti Šumava řidičům BMW, kteří v říjnu tohoto roku bez povolení vjeli do přísně chráněné oblasti k Černému jezeru.

Správa NP a CHKO Šumava uložila za černý vjezd nejvyšší možnou pokutu
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

„Zjistili jsme všechny podrobnosti a okolnosti, které se týkaly tohoto případu. Přestupcům jsme v příkazním řízení udělili pokutu 4000 korun v příkazním řízení, což je nejvyšší sazba, kterou lze v tomto řízení uložit, běžně se za přestupek tohoto typu dává pokuta 2000 korun, ve zvláště chráněném území ale může být uložena pokuta až dvojnásobná,“ uvádí Pavel Hubený, šéf Chráněné krajinné oblasti Šumava.

„Přestupek jsme klasifikovali jako porušení zákazu vysloveného zákonem pro CHKO Šumava. Přestupci se pohybovali po hranici Přírodní památky Královský hvozd a po hranici Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero. V těchto chráněných územích je omezen i pohyb pěších osob. Vysokou pokutu dostali pro úmyslné porušení omezení v nejcennějších částech CHKO Šumava a v jedné z nejnavštěvovanejších oblastí,“ doplňuje Pavel Hubený.

K dnešku zaplatilo 18 z 23 přestupců. Správa CHKO Šumava mohla udělit pokutu až do výše dvou milionů korun - ale jen v případě, že by se prokázalo, že akci organizuje právnická osoba. „Že by organizátorem této neuvěřitelně zpupné, spanilé jízdy byla právnická osoba, se nepodařilo prokázat. My jsme dali nevyšší možnou pokutu, kterou nám umožňují zákony týkající se pravidel ochrany přírody. Větší pokutu jsme jednotlivým fyzickým osobám dát nemohli. Celkem jsme tedy vydali 22 pokut po 4000,- Kč. 88 tisíc je myslím dostatečnou výstrahou pro každého, kdo chce něco podobného udělat. Politováníhodné je, že výtržníkům na místě dala pokutu policie ČR ve výši méně než symbolických 100,- Kč. To nám také nepomohlo, protože dávat dva tresty za jeden přestupek prakticky nejde. Přesto jsme využili všech možností, které nám dává zákon o ochraně přírody. Jsem však přesvědčen, že celá kauza je dostatečným varováním a signálem, že toto se zkrátka v chráněném území nesmí dělat,“ komentuje případ Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Řidiči se ke svému provinění a ke svému přestupku postavili s rozdílnou odpovědností. Vyrozumění o udělení pokuty jim bylo odesláno již před třemi týdny. Všichni písemnost převzali. K dnešnímu dni jich zaplatilo osmnáct.

„Jeden z přestupců se dokonce písemně omluvil, slíbil, že nic podobného už nebude opakovat.  Pokutu obratem zaplatil, i když uvedl, že pokuta bude zásahem do jeho rozpočtu. Postup dalšího přestupce měl stejný začátek, ale odlišný konec. Dokonce nabídnul pomoc při sázení nebo úklidu, omlouval se, ale potom co mu Správa CHKO Šumava vyměřila přísnou pokutu, tak se neozývá. Ztratil chuť Šumavě pomáhat a dokonce ani nezaplatil pokutu,“ popisuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.o je správný přístup, rozhodně si nemyslím, že by ze Šumavy měl vzniknout nějaký skanzen,“ uvádí Emil Kintzl z Klubu českých turistů z Kašperských Hor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…