Správa státních hmotných rezerv: Česko má opět ropné rezervy na 90 dní

11.12.2023 22:09 | Tisková zpráva

Správa státních hmotných rezerv navýšila nouzové zásoby ropy a ropných produktů. Podle nařízení Evropské unie by měl totiž každý členský stát držet zásoby minimálně na 90 dní svého fungování.

Správa státních hmotných rezerv: Česko má opět ropné rezervy na 90 dní
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Během letošního roku jsme do nákupů nouzových zásob investovali přes 2 mld. Kč. Naplnili jsme volnou kapacitu zásobníků ropy a vedle toho jsme také pořídili dalších 50 milionů litrů nafty.  Aktuálně jsme na 90 dnech naší spotřeby ropy a ropných produktů,“ potvrdil předseda SSHR Pavel Švagr.

Česko toto nařízení neplnilo od roku 2017 s krátkou výjimkou během covidu v letech 2020 až 2022, kdy se díky útlumu ekonomiky ropné zásoby vyšplhaly nad 90 dní. Loni v létě ale tyto zásoby opět klesly na 88 dní.

Současné navýšení je důležité i v souvislosti s koncem výjimky, kterou Česká republika měla na dovoz produktů z ruské ropy. Teď se totiž bude muset bez těchto dovozů obejít.

„Podle  informací od distributorů žádný nedostatek pohonných hmot aktuálně našemu trhu nehrozí. Pokud by náhodou ale nějaký problém v dodávkách vznikl, jsme připraveni naše zásoby uvolnit,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Výjimku na dovoz produktů z ruské ropy, která skončila 5. prosince 2023, využívala především slovenská rafinérie Slovnaft k zásobování části českého trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…