Správa železnic: Nová odbočka Rajhrad zvýší propustnost na koridoru mezi Brnem a Břeclaví

26.01.2021 17:56

Správa železnic vybrala zhotovitele nové odbočky Rajhrad. Zrealizují ji firmy FIRESTA-Fišer, AŽD Praha a SEŽEV_REKO. Celkové investiční náklady dosáhnou 368,4 milionu korun. Stavba začne letos v únoru a realizace potrvá 12 měsíců.

Správa železnic: Nová odbočka Rajhrad zvýší propustnost na koridoru mezi Brnem a Břeclaví
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Zřízení odbočky Rajhrad umožní zvýšit dopravní kapacitu mezinárodního železničního koridoru mezi Brnem a Břeclaví. V místě dnešní železniční zastávky Rajhrad se vložením nových výhybek umožní předjíždění vlaků v traťovém úseku Modřice – Hrušovany u Brna, což napomůže zejména plynulejší dopravě v úseku, kde je vysoká koncentrace dálkové a regionální dopravy.

Dotčený traťový úsek je součástí prvního tranzitního železničního koridoru, využívá ho dálková doprava v relacích do Bratislavy a Vídně i vnitrostátní rychlíková linka R13 z Brna do Olomouce přes Břeclav. Velmi silná je pak regionální doprava tvořená spěšnými a osobními vlaky.

V rámci stavby se zrekonstruuje železniční svršek a spodek v celé délce stavby včetně opravy jednoho silničního nadjezdu a jednoho železničního mostu. Průjezdná výška silničního nadjezdu pro železniční dopravu je v souvislosti s osazením trakční soustavy nedostatečná, bude tedy stržen a nahrazen novým, který bude zároveň splňovat veškeré bezpečnostní normy. Nově zřízená odbočka se vybaví novým traťovým zabezpečovacím zařízením s technologií umístěnou do nového objektu v zastávce Rajhrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…