Správa železniční dopravní cesty: Na železničním mostě přes Hracholuskou přehradu se vyměňuje druhý oblouk

05.02.2019 9:15

Rekonstrukce mostu přes vodní nádrž Hracholusky na trati Pňovany – Bezdružice pokračuje výměnou druhého oblouku. Naváže na již usazený první oblouk, jehož otočení proběhlo v první polovině listopadu loňského roku. Termín ukončení výluky a zprovoznění celé trati je stanoven na 30. dubna. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty.

Správa železniční dopravní cesty: Na železničním mostě přes Hracholuskou přehradu se vyměňuje druhý oblouk
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Na výměnu starého mostu za nový se používá unikátní technologie, která si zde odbývá českou premiéru. Zhotovitelé stavby SMP CZ a MCE Slaný zvolili způsob postupného otočení obou sepnutých konstrukcí o 180°. Nová nosná konstrukce o hmotnosti 181 t jednoho pole se kompletně smontuje na montážní plošině a potom se pomocí speciálního rámu na teflonech v obrácené poloze břichem vzhůru vysune nad budoucí místo trvalého osazení. Vysokopevnostními tyčemi se stará i nová konstrukce spojí mostovkami k sobě a pomocí malých lisů pak dojde k postupnému otočení obou sepnutých konstrukcí o 180° do polohy nová dole, stará nahoře. Obě konstrukce se poté od sebe rozepnou a stará se vysune na předpolí.

V současné době je zcela dokončeno například zesílení spodní stavby a krajních kleneb cementovými tlakovými injektážemi, opravené jsou také spodní partie obou kamenných pilířů.

Součástí stavby je jako investice Plzeňského kraje lávka pro pěší, která bude umístěna na straně nového mostu. Podlaha lávky bude z ocelových roštů, které nevyžadují žádnou zimní údržbu, zábradlí bude ze síťoviny s lankem napnutým do ocelových rámů. Na obou březích na lávku navazuje síť místních stezek pro pěší a cyklotras.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…