Srovnejto.cz: Vyberete si nejlevnějšího dodavatele plynu

12.10.2013 14:50

Blíží se topná sezóna a s ní jsou bohužel spojené i nemalé náklady na vytápění. Řada domácnosti řeší vytápění pomocí plynového topení, plyn nachází využití také pro ohřev plynu nebo pro vaření.

Srovnejto.cz: Vyberete si nejlevnějšího dodavatele plynu
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

V závislosti na využití plynu mohou celkové roční výdaje za plyn dosahovat až desetitisícových hodnot. Tisíce až desetitisíce korun se dají také ušetřit změnou dodavatele -  tak významné rozdíly jsou v nabídce cen plynu u jednotlivých dodavatelů.

Situace na trhu je velmi složitá. Po otevření trhu s plynem se objevila řada alternativních dodavatelů, kteří slibují úsporu nákladů. Srovnání ale není tak jednoduché už jenom proto, že cena plynu se skládá ze dvou dílčích částí. Jde především o regulovanou a neregulovanou složku.

Výši regulované složky ceny plynu stanovuje státní Energetický úřad, tvoří asi čtvrtinu celkové ceny plynu a zahrnuje poplatky za distribuci a přepravu plynu spolu s poplatkem za služby Operátora trhu.

Tyto poplatky se liší v závislosti na území, protože na každém území působí jiná distribuční společnost. Česká republika je tak rozdělena do šesti distribučních oblastí.

Distribuční oblasti ČR

  • Distribuční společnost RWE Energie spravuje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký a Ústecký kraj.
  • Hlavní město Praha je samostatnou distribuční oblastí společnosti Pražská plynárenská distribuce.
  • E.ON distribuce pak spravuje kraj Jihočeský.
  • VČP Net – Východočeská plynárenská má na starosti Pardubický, Královéhradecký kraj a část kraje Vysočina.
  • JMP Net - Jihomoravská plynárenská má pod správou kraje: Jihomoravský, Olomoucký, částečně i Zlínský a kraj Vysočina.
  • SMP Net – Severomoravská plynárenská je distribuční společností pro Moravskoslezský kraj a část kraje Zlínského.

Dodavatelé plynu v ČR

Dle údajů Energetického úřadu působí aktuálně v České republice více než padesát dodavatelů zemního plynu, každý z nich individuálně stanovuje neregulovanou složku ceny zemního plynu.

Jmenovitě půjde o společnosti: AKCENTA ENERGIE a.s., Armex Energy, a.s., BICORN s.r.o., Blue-Gas s.r.o., BOHEMIA ENERGY entity s.r.o., CARBOUNION KOMODITY, s.r.o., CENTROPOL ENERGY, a.s., COMFORT, ENERGY s.r.o., CONTE spol. s r.o., CORASTA s.r.o., Česká energie, a.s., České Energetické Centrum a.s., České Energetické Centrum Jih s.r.o., ČEZ Prodej, s.r.o., ČM ENERGETIKA a.s., E.ON Energie, a.s., ELIMON a.s., Eneka s.r.o., Energie Pro s.r.o., Energie2, a.s., ENERGY BEES a.s., ENRA SERVICES s.r.o., EP Energy Trading, a.s., Europe Easy Energy a.s., eYello CZ, a.s., FONERGY s.r.o., Gas International s.r.o., GLOBAL ENERGY, a.s., HALIMEDES, a.s., Jihomoravská plynárenská, a.s., Karlovarská plynárenská s.r.o., LAMA energy a.s., Lumen Energy a.s., Lumius, spol.   r.o., MND a.s., oaza-energo, a.s., OBECNÍ PLYNÁRNA, s.r.o., Optimum Energy, s.r.o., Pragoplyn, a.s., Pražská energetika, a.s., Pražská plynárenská, a.s., PROCUSYS a.s., Quantum, a.s., RWE Energie, a.s., Severomoravská plynárenská, a.s., SPP CZ, a.s., ST Energy s.r.o., SVT Group, a.s., TAURON Czech Energy s.r.o.´, TRAXELL s.r.o., Vemex Energie a.s., Východočeská plynárenská, a.s., X Energie, s.r.o., Západomoravská energetická, s.r.o. (stav k 1.5.2013, zdroj: ERÚ).

Jak efektivně porovnat jednotlivé nabídky?

Ač můžou mít ceny různé dle výše uvedených distribučních oblastí, většinou mají tito dodavatelé celorepublikovou působnost.

Většina z těchto dodavatelů má také své ceníky zveřejněné na internetu, nezřídka je možné přímo online sjednat i smlouvu o dodávce zemního plynu. Dokážete si představit práci, kterou by znamenalo procházení všech nabídek? Jednotlivě počítat náklady dle ceníků jednotlivých dodavatelů dané konkrétní lokalitou a spotřebou plynu by bylo nereálné. Mnohem jednoduší je využít internetové kalkulačky na Srovnejto.cz, která sumarizuje širokou nabídku mnoha dodavatelů. Jediná kalkulačka dokáže srovnat jednotlivé nabídky mnoha dodavatelů, zohlednit působnost dodavatelů i konkrétní spotřebu, aby vybrala toho nejvýhodnějšího dodavatele za vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …