Stálá expozice Národní protidrogové centrály byla aktualizována

27.02.2016 16:53

U příležitosti dvacátého pátého výročí založení Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR byla v polovině února 2016 aktualizována stálá expozice výstavy „Národní protidrogové centrály“ v Muzeu Policie ČR v Praze, Ke Karlovu 1. Původní výstava „Boj policie proti drogám“ byla pro veřejnost otevřena v rámci oslav dvacátého výročí vzniku útvaru dne 4. listopadu 2011.

Stálá expozice Národní protidrogové centrály byla aktualizována
Foto: policie.cz
Popisek: Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Expozice se skládá ze dvou částí. První část dokumentuje historii Národní protidrogové centrály od jejího založení, jako specializovaného útvaru s celorepublikovou působností, který v současné době reprezentuje Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování PČR, až po reorganizaci útvaru v roce 2015. Výstava představuje působení a činnost Národní protidrogové centrály, včetně udělovaných ocenění. Prezentuje se zde i Kriminalistický ústav jako vrcholné odborné pracoviště pro zkoumání zakázaných látek a Celní protidrogová jednotka Generálního ředitelství cel jako nejbližší spojenec Policie ČR v boji proti drogám. Vitríny v této části výstavy dále seznamují příchozí s vybranými drogami a riziky spojenými s jejich zneužíváním.

Druhá část výstavy je prožitková a má návštěvníkovi co možná nejautentičtěji přiblížit každodenní realitu života toxikomana. S tvrdým životem narkomanů seznamují dva filmy v kině s příznačným názvem „Realita“. V této sekci lze nahlédnout i do typického bytu narkomana zahrnující domácí „varnu“ pervitinu. I další dvě místa jsou nerozlučně spojena s drogovou scénou. Prostředí zábavního podniku představuje časté místo prvního kontaktu s drogou, naopak hřbitov je symbol konce života mnohých narkomanů – počítadlo odpočítává počet zemřelých.

Část expozice je nově věnována preventivnímu projektu, který vzešel ze soutěže o nejlepší protidrogový plakát, jež byla vyhlášena u příležitosti otevření výstavy a jejímž mottem bylo heslo „ Správným směrem “. V rámci stejnojmenného projektu je během 90 dnů v rámci jednotlivých krajů ČR realizována prevence rizikového chování v oblasti návykových látek formou odborných seminářů a přednášek jak pro odbornou veřejnost, tak i pro žáky škol a to podle skutečných potřeb té které lokality. Cílem projektu je společnými silami všech složek zabývajících se protidrogovou prevencí v daném regionu vytvořit co nejúčinnější soubor opatření, vycházejících z konkrétních problémů s drogami. Součástí projektu je vyhlášení soutěže o nejlepší protidrogový plakát. Soutěž je určena studentům ve věku 15 až 19 let, kteří mají možnost touto cestou vyjádřit svůj životní postoj k problematice nelegálních drog. Jimi zpracovaný plakát musí být jednoznačně zaměřen proti zneužívání nelegálních návykových látek a splnit stanovené technické parametry. Vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší protidrogový plakát zakončí každý regionální blok projektu. Díla z jednotlivých regionálních kol jsou zařazována do putovní expozice.

Velmi významným artefaktem v nové expozici je lis a s ním spojený projekt „Reliéf“, který je v současné době realizován napříč celým světem a expozice se tomuto stěžejnímu projektu Národní protidrogové centrály plně věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…