Stamiliony pro Severovýchod zamíří na rekonstrukce silnic. Dotaci má přislíbenu dvaadvacet projektů

08.04.2015 13:48

Dvaadvacet projektů za více než 780 milionů korun na rekonstrukci silnic II. a III. třídy v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji schválil na svém zasedání 8. dubna 2015 Výbor Regionální rady Severovýchod. Původně kraje předložily záměry za více než 1,1 miliardu korun. Deset projektů však neprošlo procesem hodnocení a bylo vyřazeno. Kraje budou mít ještě jednu možnost, jak získat evropské prostředky z ROP Severovýchod. Vyhlášeno bude 42. kolo výzvy, které opět cíleně směřuje na podporu silniční sítě.

Stamiliony pro Severovýchod zamíří na rekonstrukce silnic. Dotaci má přislíbenu dvaadvacet projektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přestože v tuto chvíli nejsou v oblasti na podporu rozvoje dopravní infrastruktury volné finanční prostředky, Úřad Regionální rady Severovýchod předpokládá, že během příštího roku a následně při uzavírání Regionálního operačního programu, dojde k navrácení části evropských peněz zpět. Aby mohly být tyto finance efektivně vyčerpány, je potřeba mít připravené kvalitní projekty, s jejichž realizací se nebude otálet. Těmito projekty, v pomyslném zásobníku, se staly právě předložené projekty krajů na rekonstrukce silnic, které jsou nyní vedeny ve zvláštním režimu, což předpokládá jejich financování z vlastních zdrojů krajů s tím, že dotace na ně bude uvolněna až v okamžiku, když se v budoucnu nějaké prostředky do programu vrátí. „Pokud vezmeme v úvahu aktuální stav volné finanční alokace programu, plánovaný trend vývoje zbývající alokace v letošním roce a další finanční zdroje, které tyto prostředky navyšují, lze očekávat, že volná finanční alokace pokryje všechny schválené projekty,“ objasnil ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Navíc podle předpokladu by se do programu měly vrátit ještě další finanční prostředky, a proto se členové Výboru shodli na vyhlášení 42. kola řízené výzvy, která bude opět určena na rekonstrukce silnic II. a III. třídy. „Podpora rozvoje dopravní infrastruktury je jednou z oblastí, kam směřuje velká část finančních prostředků z ROP Severovýchod. Navíc se jedná o projekty krajů, které mohou na sebe vzít riziko předfinancování z vlastních zdrojů,“ doplnil 1. místopředseda Regionální rady Severovýchod a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Poslední vyhlášená výzva potrvá od 9. dubna do 11. května 2015. V ní bude možné předložit s ohledem na ukončování operačního programu pouze téměř hotové projekty.

Členové Výboru odsouhlasili také tři projekty, které jsou součástí schváleného Integrovaného plánu rozvoje města Hradec Králové. Dotaci více než 31,7 milionů korun z ROP Severovýchod tak má město přislíbenu na nové informační centrum, které vzniká na Eliščině nábřeží, dalších více než 5 milionů by mělo přispět na obnovu litinového zábradlí a kamenných sloupků a menší část dotace přispěje také na revitalizaci území Slunná loučka.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…