Stanice Vltava a D-dur oslaví narozeniny Českého rozhlasu na pražském náměstí Republiky

16.05.2015 9:50

Český rozhlas si v pondělí 18. května připomíná 92. výročí od začátku vysílání. Stanice Vltava a D-dur oslaví v tento den narozeniny rozhlasu vysíláním z tzv. city modulu, který na pražské náměstí Republiky před Palladium jako své informační centrum umístil festival Pražské jaro. Součástí živě vysílaného programu od 9.50 do 18.30 bude také představení interaktivního webu stanice D-dur Scarlatti.cz.

Stanice Vltava a D-dur oslaví narozeniny Českého rozhlasu na pražském náměstí Republiky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Interaktivní web nabízí zdarma stažení mistrovských sonát Domenica Scarlattiho. Jde o první českou nahrávku všech 550 sonát na moderní klavír. Projekt Scarlatti.cz představí v 11.45 šéfredaktor stanice Vltava a D-dur Lukáš Hurník a několik sonát zahrají klavíristé Miroslav Sekera a Barbora Krištofová Sejáková.

„Sonáty jsou původně určeny pro cembalo a v posledních letech vznikaly komplety cembalové. My se však vracíme k praxi provádět tato díla na moderní klavír, přičemž dáváme příležitost mladým českým interpretům. Sonáty Domenica Scarlattiho jsou miniatury, ale měly obrovský vliv na další vývoj hudby. Bez nich by velké sonáty Mozartovy, Beethovenovy a Schubertovy vypadaly jinak. Chceme, aby se jim mladí interpreti věnovali a posluchači je měli kdykoli k dispozici. Jsou to průzračné, čisté struktury, o něž je v dnešním zamlženém světě nouze,“ uvedl Lukáš Hurník.

Stanice D-dur dosud natočila 100 sonát, které budou na webových stránkách scarlatti.cz postupně přibývat až do finálního počtu 550. Interaktivní web nabízí kromě stahování sonát ve formátu mp3 a flac také možnost navrhovat sonátám názvy a přiřazovat nálady a charakter skladeb. Nahrávky se tak dají jednoduše filtrovat podle vlastních preferencí. Nejlepší názvy sonát redakce vybere a skladby na webu pojmenuje podle nich.

Český rozhlas Vltava je oficiální rozhlasovou stanicí festivalu Pražské jaro, který jako součást své prezentace umístil city modul na pražské náměstí Republiky. Vltava, která letos přenáší 11 koncertů Pražského jara, umožní v pondělí 18. 5. veřejnosti nahlédnout do zákulisí rozhlasové práce. Vysílat bude živě ze city modulu před obchodním domem Palladium hned několik pořadů:

9.50 – 11.30   Telefonotéka, jejím hostem bude flétnista České filharmonie a souboru Afflatus Quintet Roman Novotný

11.45 – 13.00  Představení projektu Scarlatti.cz

15.30 – 16.00  Odpolední Čajovna s Petrem Dorůžkou

16.00 – 17.00  Mozaika, kde živě zahraje Marek Doubrava z kapely Hm… a hosty budou např. sopranistka Kateřina Kněžíková, umělecká šéfka Divadla Na zábradlí Dora Viceníková

17.45 – 18.30  Jazzový podvečer s hudebními hosty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…