Stanice Vltava zve na hudební experiment - Wagnerovský operní maraton

21.08.2013 17:58

Český rozhlas Vltava své posluchače nešetří. Na sobotu 24. srpna pro ně chystá zkoušku na českých rozhlasových vlnách dosud nevídanou. Od 6.40 ráno až do 1.00 hod. následujícího dne bude vysílat kompletní monumentální hudební drama Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Stanice zve posluchače také přímo do rozhlasu. Od 9.30 hod. budou moci zažít část programu ve špičkové reprodukci v novém studiu Českého rozhlasu na pražských Vinohradech.

Stanice Vltava zve na hudební experiment - Wagnerovský operní maraton
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Wagnerovské vysílání, inspirované letošním 200. výročím skladatelova narození, uvede čtyři hudební dramata, která tvoří Prsten Nibelungův -  Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů. Stanice Vltava pro tuto příležitost vybrala nahrávky z festivalu v Bayreuthu z let 1991 a 1992 pod vedením dirigenta Daniela Barenboima. Program nabídne také komentáře jednotlivých částí, živou besedu s hosty, ale i malý oddych v podobě několika časů vyhrazených pro obvyklou rozhlasovou četbu.

Připravena je také jedinečná doprovodná akce. Posluchači budou mít možnost zúčastnit se v čase od 9.30 do 15.30 hodin společného komentovaného poslechu opery Valkýra ve Studiu 2 v budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12, Praha 2. Během vysílání jsou připraveny dva živé vstupy z besedy s posluchači přímo ze studia i setkání s šéfredaktorem stanice Vltava Lukášem Hurníkem a příznivci opery ze Společnosti Richarda Wagnera. Návštěvníci si mohou místa rezervovat na e-mailu vltava@rozhlas.cz, vstup na poslech je zdarma.

„Wagnerův Prsten Nibelungův budí svými rozměry úžas a trochu i děs. Přitom je to dílo dnešnímu posluchači mnohem bližší, než si mnozí uvědomují. Děj rozvíjí stejné náměty jako Tolkienův Pán prstenů, tématem je boj o moc, o bohatství, o zákonech    a jejich obcházení. A hudba? Je jí hodně, téměř 15 hodin, ale přitom posluchače neválcuje stále něčím novým. Wagnerův Prsten vás určitě neunaví,“ zve k poslechu Lukáš Hurník, šéfredaktor stanice Vltava.

Richard Wagner rozvrhl čtyřdílnou ságu Prsten Nibelungův na čtyři večery. Rozhlas si však může výjimečně dovolit experiment: kompletní Ring vysílat celý najednou. Je to výzva, kterou už některé rozhlasy v minulosti zkusily. Český rozhlas k podobně výjimečnému projektu přistupuje poprvé a pravděpodobně nadlouho zase naposledy.  

SPOLEČNÝ KOMENTOVANÝ POSLECH OPERY VALKÝRA

sobota 24. 8. 2013
9.30–15.30 ve Studiu 2 Českého rozhlasu
Vinohradská 12, Praha 2 
Vstup volný, občerstvení zajištěno.
Rezervace míst na vltava@rozhlas.cz. 

PROGRAM VYSÍLÁNÍ OPERNÍHO MARATONU

sobota 24. 8. 2013

6.40  Wagnerův Prsten Nibelungův (1/4) – úvod P. Ecksteina (záznam z r. 2000)

7.00 Operní maraton - Richard Wagner: Zlato Rýna

9.45  Wagnerův Prsten Nibelungův (2/4) – úvod P. Ecksteina (záznam z r. 2000)

10.00  Richard Wagner: Valkýra (1/2)

11.06  Rozhlasový operní maraton aneb Ring kompletně (1/2) 
Beseda se členy Společnosti Richarda Wagnera a dalšími posluchači živě moderovaná ve studiu Českého rozhlasu. Uvádí Lukáš Hurník. 

11.15  Operní maraton - Richard Wagner: Valkýra (2/2)

14.05  Rozhlasový operní maraton aneb Ring kompletně (2/2) 
Beseda se členy Společnosti Richarda Wagnera a dalšími posluchači živě moderovaná ve studiu Českého rozhlasu. Uvádí Lukáš Hurník. 

14.25 Wagnerův Prsten Nibelungův (3/4) – úvod P. Ecksteina (záznam z r. 2000)

14.40 Operní maraton - Richard Wagner: Siegfried (1/2)

16.30 Operní maraton - Richard Wagner: Siegfried (2/2)

19.50 Wagnerův Prsten Nibelungův (4/4) – úvod P. Ecksteina (záznam z r. 2000)

20.05 Operní maraton - Richard Wagner: Soumrak bohů (1/2) 

23.35 Operní maraton - Richard Wagner: Soumrak bohů (2/2) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…