Stanislav Štýs v ČSÚ přednášel o rekultivacích

23.07.2016 21:45

V Českém statistickém úřadě se konala přednáška o rekultivacích po těžbě uhlí. Vedl ji jeden z předních odborníků na životní prostředí Stanislav Štýs.

Stanislav Štýs v ČSÚ přednášel o rekultivacích
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hovořil o dlouhodobém vývoji krajinných struktur v oblasti Mostecké pánve a o vlivu hnědouhelné těžby na krajinu. Prezentoval také data týkající se dokončených, rozpracovaných i plánovaných rekultivací.

Cílem rekultivací je zacelit zásahy do přírodního terénu způsobené těžbou a obnovit krajinné ekosystémy. Jak vysvětlil Stanislav Štýs, výsledkem může být transformace krajiny v lesy, ornou půdu, sady či vinice, ale i v rekreační oblasti: „Mostecká pánev byla původně krajinou přírodních jezer a močálů, pak zemědělskou krajinou. Nyní je zde vysoká míra báňského využití. Po kompletní rekultivaci se promění v atraktivní rekreační oblast. Bude postavena pro volnočasové využívání nejen regionálního, ale i mezinárodního významu.“ V této souvislosti zmínil např. napouštění rekultivačních jezer. Prostřednictvím fotografií představil i jednotlivé fáze rekultivace – technickou, během níž těžké stroje nejprve srovnají terén, a biologickou, v jejímž rámci je půda zúrodňována a osazována.

Prvním rekultivačním projektem Stanislava Štýse byl v roce 1956 Důl Karolina. „Stanislav Štýs se celý svůj život věnoval rekultivacím. Profesionálně se jimi zabývá přesně 60 let. Je mi ctí, že při příležitosti tohoto významného kariérního mezníku přijal mé pozvání a že dnes na půdě ČSÚ za hojného zájmu veřejnosti prezentoval výsledky svého celoživotního odborného úsilí,“ komentovala předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Dnešní přednáška mimo jiné volně navazovala na společnou publikaci Stanislava Štýse, Ivy Ritschelové a Rut Bízkové s názvem Proměny Severozápadu, kterou ČSÚ vydal v roce 2014 a která je k zapůjčení v Ústřední statistické knihovně (http://library.czso.cz/). Dopoledního semináře se zúčastnilo více než 60 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…