Stanovisko Ministerstva financí k výsledkům studie Doing Business

04.11.2017 17:30

Reakce na článek Lenky Zlámalové Babiš ukradl podnikatelům 31 hodin ročně, zveřejněný na Echo24.cz 3.11.2017

Stanovisko Ministerstva financí k výsledkům studie Doing Business
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Česká republika letos zaujala v každoročním hodnocení mezinárodní konkurenceschopnosti a snadnosti podnikání, které vytváří Světová banka (SB) pod názvem Doing Business, 30. příčku ze 190 hodnocených zemí. V kategorii „placení daní“ se ČR stejně jako v předešlém roce umístila na 53. místě. Přestože nás toto umístění řadí do nejlepší třetiny z hodnocených zemí a odpovídá výsledkům států v regionu střední Evropy, ambicí Ministerstva financí do dalších let je výrazné zlepšení jak v oblasti snižování administrativy spojené s placením daní, tak samotné snižování daňové zátěže. Tohoto cíle bude dosaženo jak prostřednictvím projektu MOJE daně, který přinese jednodušší a přehlednější daňový systém, rozšíří elektronickou komunikaci a zefektivní práci Finanční správy, tak díky pozitivním fiskálním dopadům již zavedených opatření jako je kontrolní hlášení nebo elektronická evidence tržeb.

Kontrolní hlášení je přelomové opatření, v jehož důsledku získaly veřejné rozpočty kumulovaný přínos ve výši cca 20 mld. Kč a jehož implementace otevřela prostor pro snižování daňové zátěže, ke kterému v minulých letech, zejména prostřednictvím vyšších daňových slev a snižování sazeb DPH pro dané kategorie, docházelo. Je přirozené, že zavedení kontrolního hlášení muselo mít také negativní dopad v podobě dílčího zvýšení administrativní zátěže. Vítáme, že výsledky studie potvrdily odhady MF a dalších institucí, že zvýšení administrativní zátěže bylo mírné. Připomínáme, že letošní hodnocení bylo historicky prvním, které pracovalo s vlivy kontrolního hlášení.

Za příznivé považujeme, že pozitivní efekty toto dílčí zvýšení administrativy v důsledku kontrolního hlášení v celkovém výsledku převýšily. V následujících letech již MF plánuje pouze opatření, která povedou zejména ke zlepšování hodnocení ČR v kategorii placení daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

22:03 Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

Ministerstvo dopravy se i letos zapojilo do festivalu otevřených budov Open House Praha. Do sídla re…