Stanovisko Ministerstva kultury ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu

22.08.2016 15:42

Ministerstvo kultury (dále jen MK), jako správce kontrolou dotčených programů, především konstatuje, že dle Kontrolního závěru z kontrolní akce č. 15/40 provedené NKÚ, je v jeho shrnutí a vyhodnocení zjištěných skutečností uvedeno, že při kontrole všech 14 akcí nebyly zjištěny zásadní nedostatky při nakládání s peněžními prostředky státního rozpočtu.

Stanovisko Ministerstva kultury ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Kontrolované programy byly konstituovány s celkovým cílem dosažení obnovy nejohroženějších kulturních památek a jsou určeny pro čerpání dotací výhradně pro ministerstvem zřízené příspěvkové organizace (dále jen PO). V oblasti hodnocení žádostí o dotaci PO nebyly programy při jejich konstituování za předcházejících vedení MK v roce 2003 a v roce 2011 nastaveny úplně dostatečně účinně a transparentně; nové vedení MK po svém nástupu přistoupilo ke změnám v hodnocení žádostí, kdy prvním krokem bylo nastavení priorizace požadavků, jejichž stanovení probíhá každoročně společně s PO v přípravě rozpočtu na další rok. V druhém kroku MK přijímá další soubor opatření v oblasti hodnocení žádostí, který již prošel vnitřním připomínkovým řízením MK a v současné době jsou připomínky zapracovávány. Za podmínek, kdy se drtivá většina realizovaných akcí týká historických objektů a kulturních památek nevyčíslitelných hodnot, lze jen obtížně vytvořit univerzální a všeobjímající systém kritérií pro hodnocení, který by byl zcela identicky použitelný pro každou žádost do kontrolou posuzovaných programů.

MK odmítá, že by poskytování dotací z kontrolovaných programů bylo netransparentní. Transparentní výběr žádostí vzniká dle priorit stanovených ministerstvem, v souladu s ministerstvem schválenými koncepcemi rozvoje příspěvkových organizací kvalifikovaným posouzením investičních záměrů; uváděný bodový systém měl doporučující charakter. Je třeba také vzít v úvahu změny v potřebách PO na základě doložených akutních požadavků, dosažené výše hospodářských výsledků PO, změn v jednotlivých regionech atd. MK každoročně aktualizuje tzv. Zásobník akcí, který slouží zejména pro zjištění potřeb PO a které vycházejí z koncepce rozvoje organizace. V Zásobníku akcí je v současné době více než 250 požadavků PO, celková finanční potřeba přesahuje 12 mld. Kč a současně je v kontrolovaném programu k dispozici cca 500 mil. Kč ročně.

Zdržení realizací akcí, tedy i programů, bylo ze zcela objektivních důvodů. Nebylo způsobeno pouze průtahy, ale také odvoláním neúspěšných uchazečů při zadávacích řízeních proti jeho výsledkům, dále nepředvídanými nálezy na stavbách historických objektů, vypracováním stavebně-historických průzkumů objektů, které vznikly již před stovkami let, byly opakovaně přestavovány, a prováděním nutných archeologických průzkumů. Navyšování dotačních prostředků z rezerv alokovaných v rozpočtech programů je standardním prostředkem pro vyřešení nepředvídaných nálezů na stavbách. Přesné objektivní vyhodnocení cílů a parametrů předmětných programů je možné až po ukončení programů, což je limitováno dokončením rozpracovaných víceletých akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…